review

'Gräns': geef de film een kans

Onze score

Ogenschijnlijke misvormingen, rotte tanden, een opgeblazen gezicht, diepliggende ogen: Tina maakt weinig kans om Miss Scandinavië te winnen. Ze werkt als douanier in een afgelegen kustdorp en is met haar uitzonderlijke reukvermogen in staat om er de drugskoeriers en angstige smokkelaars uit te pikken.

Haar droevige, eentonige bestaan wordt doorbroken door een pedofiliezaak en de entree van de al even zonderlinge Vore. Veel zegt de korte inhoud niet over deze originele Zweedse film die durft anders te zijn. Een genre kan je er ook al niet op kleven, want de in Iran geboren regisseur Ali Abbasi steekt er meerdere tegelijk in de blender.

Mythologische wezens en het bovennatuurlijke zijn nooit veraf, maar dat zijn het alledaagse en sociaal-maatschappelijke vraagstukken ook niet. Het magisch realisme leidt langs behoorlijk duistere plekken, onbetreden paden en een ongeziene seksscène.

Het lage verteltempo, maar vooral de zintuiglijke onderdompeling in de niet altijd even adembenemende wereld en de fenomenale vertolking van Eva Melander maken van de sfeerfilm ook een gevoelsfilm. Geef Gräns een kans, want de kans bestaat dat hij je diep raakt.

De trailer voor Gräns.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?