The hole (3D)

Familie-entertainment laten rijmen met horror, het is weinigen gegeven. Joe Dante doet het al een eeuwigheid: zijn Gremlins worden 27 dit jaar. Zijn nieuwste film is 3D en de jonge hoofdrolspelers spelen nieuwerwetse videogames.

Wanneer mama iets belangrijks te zeggen heeft moet ze eerst de oortjes van de mp3-speler uit zoonliefs oren verwijderen. Maar qua sfeer, toon en aanpak is The hole doordrongen van de jaren 1980. In de kelder van hun nieuwe huis in een anonieme voorstad ontdekken de 15-jarige Dane en zijn kleine broer Lucas dat een luik een bodemloos, maar niet inhoudsloos gat afgrendelt. Een klein meisje dat bloed huilt en een duivelse clownspop komen hen en ons de stuipen op het lijf jagen.

Zoals het hoort zeggen de jongens niets tegen de volwassenen en samen met het knappe buurmeisje onderzoeken ze het gat. Want een doorgang naar de hel vinden ze cool. Men was duidelijk niet van plan om het te ver te gaan zoeken. Een gat in de kelder, gerommel onder het bed, een deur die ongevraagd open- en dichtgaat, 'iets' wat je been vastgrijpt tijdens het zwemmen: we hebben het allemaal eerder gezien, maar het mist zijn effect niet. Dante weet bovendien dat je niet expliciet moet zijn om de jonge toeschouwer lekker te laten griezelen.

Er is geen reden om The hole de hemel in te prijzen, maar in de categorie jongerenfilms staat hij zijn mannetje.Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement