Home for Christmas

Wanneer zag, las, hoorde u voor het laatst een goed kerstverhaal? Het komt minder frequent voor dan we zouden willen. Home for Christmas van de Noor Bent Hamer mag dan geen instantklassieker zijn die je jaar na jaar en famille herbekijkt. Het is wel een film over Kerstmis, eenzaamheid, nestwarmte en naastenliefde die niet verzuipt in het sentiment en de meligheid.

Kortverhalen van de Noor Levi Henriksen vormen de basis van de eerder milde dan warme mozaïekfilm. Een zwerver begint aan een te lang uitgestelde reis naar huis, naar zijn hoogbejaarde ouders. Een dokter sneert naar zijn vrouw die voor wat kerstsfeer wil zorgen, maar krijgt daar spijt van wanneer hij oog in oog komt te staan met een asielzoeker uit de Balkan wiens vrouw op bevallen staat. Een buitengezette vader wil wanhopig zijn kinderen nog eens zien. Een getrouwde man laat zijn minnares in de kou. Natuurlijk komt het niet allemaal goed. Hoop niet op hopen hoop of, nog erger, op verlossing. Maar - en dat is toch ook niet slecht - de meeste drommels bedoelen het wel goed. Enkelen laten in een moment van zwakte hun goed hart zien.

Sinds Kitchen stories en O'Horten weten we dat Hamer mooie films maakt en over de gave beschikt om alledaagse taferelen te verheffen door er de inherente poëzie of tragikomische humor van te accentueren. Home for Christmas vormt daarop geen uitzondering.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Ever Meulen: de man die Louis Vuitton naar Brussel bracht
  • Coyotes: Les acteurs lumineux de la nouvelle série Noire
  • Ian Dykmans: a fable in photos
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement