1663 le-jeune-ahmed
Review
Score: 4 op 5

'Le Jeune Ahmed': jacht op een derde Gouden Palm?

Niels Ruëll
© BRUZZ
22/05/2019

Het is niet uitgesloten dat Jean-Pierre en Luc Dardenne zaterdag een historische derde Gouden Palm winnen. In het gespannen Le jeune Ahmed vragen ze zich af of een jonge islamist die zijn lerares wil doden, kan deradicaliseren.

Met dezelfde roekeloze, jeugdige verbetenheid waarmee Rosetta in de gelijknamige film die twintig jaar geleden de Gouden Palm won, naar werk zocht, probeert de jonge Ahmed de lerares dood te steken die hem al jaren helpt met huiswerk.

Ze is van plan om buiten de Koran en de Koranscholen om Arabische lessen te geven. De imam van een fundamentalistische moskee, die Ahmed aanmoedigt om een voorbeeld te nemen aan zijn als martelaar gestorven neef, noemt haar een afvallige die de dood verdient. Ahmed wil de beste, puurste moslim zijn en weet wat gedaan.

Op zijn irrationele, onverdedigbare maar al te reële extremisme bijt een hele samenleving haar tanden stuk: moeder, broer, zus, opvoeder, rechter, psycholoog, advocaat en verliefde boerendochter. Die laatste smeekt hem om haar aan te kijken en kietelt met een grashalm zijn gezicht in een ijzersterke scène. De vraag of Ahmed het fanatisme wil en kan afwerpen en inruilen voor een geloof in de mensen, houdt de toeschouwer in spanning tot de allerlaatste, symboolzwangere seconde.

De broers Dardenne wakkeren met deze lofzang op de onzuiverheid en met islamkritische uitlatingen in de bijbehorende interviews een debat aan over de ruimte die de islam heeft in een democratie waar kerk en staat gescheiden zijn. Er is meer dan genoeg gespreksstof, maar laat dat niet aan het oog onttrekken dat ze in de eerste plaats een film hebben gemaakt die in het verlengde ligt van de negen voorafgaande kanjers.

Ook deze keer werpen ze een concreet individu een dramatisch maar heel concreet moreel dilemma voor in een geperfectioneerde en bijzonder dynamische realistische stijl die rekent op overtuigende, natuurlijke vertolkingen en veel moeilijker na te bootsen is dan men denkt. Het nieuwe is er al enkele jaren van af, wat de jacht op een derde Gouden Palm bemoeilijkt, maar de kwaliteit blijft erg hoog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Film, filmfestival Cannes, Dardenne, le jeune ahmed, gouden palm

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni