Les Olympiades: een atypische Audiard

Van de gevierde regisseur van Un prophète en De rouille et d’os verwacht je geen gestileerde, eigentijdse, sexy romcom die een generatie Parijzenaars typeert. Et pourtant... In Les Olympiades schetst Jacques Audiard het liefdesleven van de millennial.

Parijs, stad van de liefde. In het wat aparte dertiende arrondissement, herkenbaar aan de hoogbouw, de hoge concentratie aan stadsbewoners met verschillende culturele achtergronden en de Aziatische middenstand, kruisen de levens van drie meisjes en een jongen elkaar. Eigenlijk zou je de dertigers zo niet meer mogen noemen, maar ze worstelen elk op hun manier wel nog met wat er zoal bij een volwassen leven komt kijken. Zoals een woning die je niet moet delen met een vreemde om de huur betaalbaar te houden of de zoektocht naar werk dat wel voldoening schenkt en past bij de behaalde diploma’s. De eerste desillusies hebben ze wel al achter de rug.

De vinnige Émilie (revelatie Lucie Zhang) doet vooral haar best om aan geen enkele verwachting van haar ouders te voldoen en datingapps helpen haar daarbij. Puur voor het plezier duikt ze in bed met medehuurder Camille (revelatie Makita Samba), een leerkracht die meer twijfelt aan zijn roeping dan aan zijn libido. Liefdesgevoelens lijken voor beiden eerder ongewenst.

Camille laat dan maar zijn oog vallen op Nora (Noémie Merlant uit Portrait de la jeune fille en feu) die naar Parijs is gekomen om op latere leeftijd alsnog een universitair diploma rechten te behalen. Ze raakt bevriend met Amber Sweet (Jehnny Beth van de Engelse rockband Savages), die haar brood verdient met een sekswebsite. Drie meisjes, één jongen. Hun waaier aan amoureuze, seksuele, relationele mogelijkheden is ongezien breed, maar bindingsangst is een reëele hindernis.

Jacques Audiard volgt zijn western The Sisters Brothers op met een frivole, lichtvoetige maar aandachtige zwart-witfilm over het ingewikkelde maar niet hopeloze liefdesleven van de hedendaagse, grootstedelijke dertiger. Om zich niet te vergalopperen vroeg hij filmregisseuses Léa Mysius en Céline Sciamma om te helpen een scenario te puren uit een drietal beeldverhalen van de Amerikaan Adrian Tomine.

olympiades2.jpeg
Jehnny Beth (van de Britse rockband Savages) als Amber Sweet, die haar brood verdient met een sekswebsite.

Les Olympiades kan niet als een romcom beschouwd worden door de stomende of allesbehalve stomende seksscènes, een oprechte interesse in de gevoelens van de personages en de ambitie om de tijdgeest te schetsen. Maar dichter zal Audiard nooit raken. Zelf denkt hij eerder aan het vijftig jaar oude Ma nuit chez Maud van Éric Rohmer. In elk geval blijft hij zich op de vooravond van zijn 70e verjaardag vernieuwen. De filmliefhebber kan het alleen maar toejuichen.

LES OLYMPIADES
FR, dir.: Jacques Audiard, act.: Lucie Zhang, Makita Samba, Noémie Merlant, Jehnny Beth

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?