Life, above all

Meer dan zes miljoen Zuid-Afrikanen zijn besmet met hiv. Een veelvoud daarvan heeft rechtstreeks met de ziekte te maken. En toch wordt er niet over gesproken.

Schaamte, hypocrisie en ordinair bijgeloof maken de zaak nog veel ingewikkelder dan ze al is. Dat toont regisseur Oliver Schmitz aan met Life, above all, een film met een boodschap maar gelukkig ook een echte film met een verhaal dat Charles Dickens wel zou bevallen, met verzorgde fotografie van een prachtig land én bovenal met een hoofdrolspeelster die buitengewoon veel présence heeft en kracht uitstraalt.

Khomotso Manyaka zien is haar nooit meer vergeten. De blik in haar ogen lijkt bergen te kunnen verzetten. Haar personage heet Chanda en is twaalf. Ze is een goede leerling, maar staat voor immense uitdagingen. Zo moet ze de begrafenis van haar babyzusje regelen, voor haar moeder zorgen, de afkeurende blikken van de gemeenschap trotseren, de bemoeienissen van tante Tafa tolereren en haar beste vriendin bijstaan die zich prostitueert om te overleven en dus ook dreigt te worden verstoten. Als enige lijkt ze de harde werkelijkheid in de ogen te durven kijken.

Geen idee hoeveel Chanda's er in Zuid-Afrika rondlopen, maar als het er veel zijn dan is hét land van de toekomst gekend. En zo is deze film over een groot maatschappelijk probleem hoopvol en boeiend.

zalen: Aventure

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • Anima: het kleurrijkste filmfestival van Brussel
  • Arlo Parks: the voice of a generation
  • Walking: Holding
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement