Out Loud! Langharig maar niet kortzichtig

TZ
© Agenda Magazine
31/05/2013
Vanaf 3 juni lokt de Beursschouwburg je naar jaarlijkse gewoonte naar zijn bovenste verdieping om er met het festival Out Loud! zijn seizoen af te sluiten. Op het dakterras bevind je je weer een stap dichter bij de goden van de muziek(film).

Tussen 12 en 14.00u kun je er je boterhammen opeten met uitzicht over Brussel, 's avonds kun je je afwisselend laten betoveren door concerten en films. Muziek is er onder meer van de Brusselse r&b-belofte Billie Kawende, funkprins Stijn en de bloedhete Geile Gleuf Maddefakkers. Het filmluik zet dit jaar in op de Swinging Sixties, toen muziek de popcultuur liet exploderenen de soundtrack werd van een nieuwe generatie.

Acht muziekfilms geven je een caleidoscopisch beeld van het woelige decennium. Monterey Pop, een registratie van het eerste meerdaagse rockfestival, is een uniek tijdsdocument over de ontluikende Summer of Love, met roemruchte passages van onder meer Country Joe & The Fish, Janis Joplin, The Who en Jimi Hendrix, gefilmd in de bekende cinéma-véritéstijl van D.A. Pennebaker.

Pennebaker is ook de regisseur van het onnavolgbare Don't look back, waarin hij een vlieg op de muur is tijdens Bob Dylans trip door Engeland in 1965 en zo de peetvader van de rockumentary wordt.

Richard Lesters A hard day's night, genoemd naar een van de aforismen van Ringo Starr, belicht de Beatlemania rond de jonge Fab Four. Wie Beatles zegt, zegt Stones: Charlie is my darling, naar aanleiding van hun vijftigste verjaardag onlangs opgepoetst op dvd, biedt een blik op de jonge rockhonden, in het zog van hun eerste nummer één-hit '(I can't get no) satisfaction'.

Minder bekend is de Franse tv-film Anna van Pierre Kornalik, met muziek en acteerwerk van Serge Gainsbourg, die opdraaft naast Anna Karina en Marianne Faithful.

Een ander perspectief biedt Heisser Sommer, een cultklassieker uit de DDR die duidelijk geschoeid is op Amerikaanse tienerfilms uit die periode. Escapisme voor een socialistisch systeem dat aan flarden werd gereten.

Magic trip bericht over de in lsd gedrenkte road trip van Ken Kesey en zijn Merry Pranksters, vrijbuiters geïnspireerd door Kerouacs On the road.

Message to love ten slotte, brengt verslag uit van het Isle of Wight-festival van 1970, de Britse driedaagse waar iconische namen uit die periode - Hendrix, The Doors, Joni Mitchell, Leonard Cohen, Miles Davis - grote sier maakten, maar de hippiecultuur tegelijk op zijn grenzen stootte.

O ja, er is een dresscode: beter langharig dan kortzichtig.

Out Loud!
wanneer
: 3 > 29 juni 2013
tickets: gratis
--------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Film

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni