Protest tegen nieuwe film van Polanski in Brusselse filmzalen

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 20 november 2019

De gevels van drie Brusselse cinema's zijn volgeplakt met protestaffiches tegen de nieuwe film van regisseur Roman Polanski. Meerdere vrouwen beschuldigen de Poolse regisseur van verkrachting van minderjarigen. De manifestanten eisen dat zijn prent 'J'accuse' niet getoond wordt in de zalen.

Op de deuren en gevels van de bioscopen UGC De Brouckère, UGC Toison d'Or en Cinema Palace werden meerdere affiches geplakt met daarop foto's van Polanski en boodschappen als "ongestrafte pedocrimineel", "laat de meisjes met rust" of "Polanski verkrachter, bioscoop schuldig, publiek medeplichtig".

De film J'accuse is een reconstructie van de antisemitsche Dreyfusaffaire. De film gaat over de onterechte veroordeling van de Joods-Franse officier Alfred Dreyfus, die er valselijk van beschuldigd werd een spion voor Duitsland te zijn. Dreyfus werd ook verbannen. Het schandaal werd door de Franse schrijver Émile Zola aan het licht gebracht.

Seksueel misbruik

De protestvoerders vinden dat de film niet in de bioscoopzalen thuishoort, omwille van Polanski. De regisseur zou het verhaal van Dreyfus gebruiken om zijn eigen daden goed te praten. Polanski ontvluchtte de Verenigde Staten in 1977, nadat hij gearresteerd was voor de verkrachting van de toen dertienjarige Samantha Geimer. Sindsdien volgen de beschuldigingen van misbruik elkaar op.

"De aanzienlijke steun die hij krijgt van de filmindustrie moet stoppen. De promotie voor zijn werken moet stoppen. De minachting voor de slachtoffers van degenen die meewerken aan het eerherstel van Polanski moet stoppen", benadrukt de actiegroep.

Debat

Cinema Palace heeft intussen laten weten dat zij in december een debat plannen rond de nieuwe film van Polanski. Op vrijdag komt de raad van bestuur samen en wordt de voortzetting van de film besproken. Bij de Brusselse bioscoop willen ze onderscheid maken tussen de kunstenaar en de mens Roman Polanski. Op het filmfestival van Venetië was er ook eerst kritiek op de vertoning, maar kreeg "J'accuse" alsnog de juryprijs.

Voorlopig gaan de vertoningen van de film van Polanski film dus gewoon voort bij Cinema Palace. Van UGC kwam er nog geen reactie op de actie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?