review

'Relic': goedkope schrikeffecten niet welkom

Onze score

Deze veelbelovende debuutfilm van de Australische Natalie Erika James is ontegensprekelijk horror: er komt een monster in voor en alles speelt zich af in het soort spookhuis dat schrijver Edgar Allan Poe ooit inspireerde tot het geniale The Fall of the House of Usher. Maar goedkope schrikeffecten, hoe plezant ze soms ook zijn, zijn niet welkom.

Traag maar gestaag transformeert een herkenbaar familiedrama in een onderhuids kruipende horrorfilm die zijn onderwerp ernstig neemt. Een behoorlijk ernstig onderwerp: het onvermijdelijke afscheid van onze moeders en grootmoeders én de fysieke en mentale aftakeling die daar aan vooraf kan gaan.

De verdwijning van oma Edna (Robyn Nevin) lokt dochter Kay (Emily Mortimer) en kleindochter Sam (Bella Heathcote) naar het (voor)ouderlijk huis op uren rijden van de grootstad. Na enkele dagen duikt ze weer op zonder zich van enig kwaad bewust te zijn. Maar de aanwijzingen dat er iets niet klopt, stapelen zich op. Al kibbelend over hoe het verder moet, ziet het driegeslacht niet hoe het veel te groot huis onverklaarbaar sinister en labyrintisch wordt. Dappere film.

RELIC
AU, dir.: Natalie Erika James, act.: Robyn Nevin, Emily Mortimer, Bella Heathcote

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?