Stressvol weekend voor El Arbi en Fallah: 'Bad Boys for Life' moet opbrengen

© Saskia Vanderstichele

Vanaf woensdag loopt Bad Boys for Life, het Hollywooddebuut van de Belgische filmmakers Adil El Arbi en Bilall Fallah, in de Belgische filmzalen. In het belangrijke openingsweekend moet de film meteen opbrengen, anders mogen de Belgische regisseurs een kruis maken over hun Hollywoodcarrière, zeggen ze zelf.

Will Smith en Martin Lawrence vertolkten ook al in de twee vorige Bad Boysfilms, geregisseerd door Michael Bay, de rol van twee coole politieagenten die zich niet aan de regels houden en het prima met elkaar kunnen vinden. Vijfentwintig jaar na Bad Boys en zeventien jaar na Bad Boys II is er nu dus een sequel.

De regisseurs van Image, Black en Patser hebben in Bad Boys for Life samengewerkt met hun jeugdheld Will Smith. "We zijn fanboys, we zijn groot geworden met zijn films en met de Fresh Prince of Bel Air", leggen El Arbi en Fallah uit.

Adil El Arbi: "Will Smith is supersympathiek en zorgt ervoor dat je je op je gemak voelt naast hem. Hij had ook 'Black' gezien, waar hij echt fan van was."

"In het begin heeft hij ons wel vaak getest", verklapt Bilall Fallah. "Ik zei 'Will, ga nu dit doen' en dan zei hij vlakaf, 'Nee, dat doe ik niet'. Je kan dan niet zeggen, 'Ik ben de fucking regisseur, doe het gewoon'. Nee, je moet goed uitleggen waarom we wilden dat hij iets deed. Hij wou dat horen en hij wou zien of we ballen aan ons lijf hadden."

"Als hij zag dat je twijfels had, dan ging hij het niet doen, maar als het echt iets was dat wij als cineasten tijdens het creatieve proces nodig achten dan stond hij achter ons", verduidelijkt Adil El Arbi.

Atlanta, Miami, Mexico

De film die gedraaid werd in Atlanta, Miami en Mexico is een rasechte Hollywoodproductie. Dat het een debuut is van twee in de States haast onbekende, Belgische regisseurs is er niet aan te merken of het moet in de details zijn. De moorden worden er door de bad guy gepleegd met kogels afkomstig uit de Belgische Herstal-fabriek.

De discotheek waar zich aan het einde van de film een belangrijke scène afspeelt (met een heel korte figurantenrol voor El Arbi en Fallah zelf) heet de Zillion. Zelf zijn ze in de bekende dancing in Antwerpen nooit geweest. "Ik ben van Antwerpen, maar ik was te jong. De 'Zillionaires' die ernaartoe gingen, heb ik wel nog gezien", herinnert El Arbi zich.

Positieve kritieken

Bad Boys for Life is een spectaculaire film met achtervolgingen, schietpartijen, een helikoptercrash. Hij ziet er duur uit en dat is hij ook. Het budget is 100 miljoen euro, bevestigen El Arbi en Fallah. Dat is minder dan het budget voor Bad Boys II maar wel een riant bedrag dat moet worden terugverdiend. En dus is het dit weekend voor het regisseursduo stressen.

Na het weekend gaan Adil & Billal weten hoeveel de film opgebracht heeft in het openingsweekend in de Verenigde Staten, een weekend tot maandag dagen duurt, want op 20 januari is het Martin Luther Kingdag. "Als de film na dit weekend geen 25 miljoen heeft opgebracht dan draaien we niet meer mee in Hollywood", lacht Adil El Arbi. "35 miljoen is perfect en alles erboven is bonus."

Ondertussen zijn de eerste kritieken al verschenen. El Arbi: "We dachten dat de film automatisch afgekraakt ging worden omdat ook de eerste twee Bad Boysfilms geen goede recensies kregen. 'Dat gaat hetzelfde zijn met onze film', dachten we, maar we zijn aangenaam verrast. De eerste reacties in België (nvdr.: er was donderdag een avant-première) en in de VS zijn positief. Ik denk dat de mensen blij zijn dat het geen totale catastrofe geworden is."

Woensdag komt Bad Boys for Life in België uit.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?