Verdwalen in de nacht met Marc Didden

Van welke Vlaamse film kun je zeggen dat hij je dagelijkse taalgebruik heeft beïnvloed? Sinds wij Brussels by night meer dan twintig jaar geleden voor het eerst op het kleine scherm in ons ouderlijk huis bekeken, is "eersteklas!" in ieder geval een uitdrukking geworden die we met plezier regelmatig gebruiken.

Maar meer nog dan de verbale kwinkslagen, herinneren wij ons van Marc Diddens film de troosteloze sfeer en het uitgekiende gebruik van locaties die het verhaal mee vertellen.

Als dolende tiener konden we ons helemaal vinden in de verloren gelopen personages. Wij droegen net als François Beukelaers zo'n lange, beige regenjas, al was onze eerste referentie daarvoor Pale rider van Clint Eastwood.

Nachtelijk Brussel hadden wij vanuit randstad Halle nog nooit zo opwindend en romantisch in beeld gebracht gezien: in deze filmstad wilden wij ook verdwalen! We dronken destijds enkel rozenbottelthee en Rodenbach met grenadine, maar de koffie in die morsige Brusselse bars konden we haast ruiken, de pintjes deden ons smachten als een legioensoldaat in de Sahara naar bronwater.

Onvergetelijke filmervaringen proberen te herbeleven is een risicovolle onderneming. Toch zullen wij tickets boeken voor de Duo-avond bij Cinematek waarop Marc Didden zijn baanbrekende debuut van precies dertig jaar geleden persoonlijk komt inleiden.

De vertoning wordt gevolgd door die van Extérieur, nuit, een wat vergeten Franse film van Jacques Bral uit 1981 die Didden zichtbaar heeft geïnspireerd bij diens eigen stadsfilm. Tijdens de pauze kunt u bij een glaasje een praatje maken met de cineast over het Brussel van vroeger en nu. De avond wordt in goede banen geleid door AGENDA's eigenste filmman, Niels Ruëll.

DUO: MARC DIDDEN
wanneer
: 10 juni 2013
* 19.00 uur: Brussels by night
* 21.30 uur: Extérieur, nuit
tickets: €4
----------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Cieltje Van Achter (N-VA): 'Regeren met PS en Ecolo? L'horreur!'
  • Wat het lerarenterkort doet met jongeren
  • LeBlanc, finalist van De Nieuwe Lichting
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze maand
  • Yellowstraps: 'Ik kan eindelijk mijn gevoelens kwijt in mijn songs'
  • Stéphanie Blanchoud, le cinéma lui va comme un gant de boxe
  • Moussem Cities: the thriving arts scene of Tehran
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement