Bij cinema Palace zal het nog niet meteen mogelijk zijn iets te eten of te drinken.

Zo gaan we opnieuw naar de cinema: ‘Eten en drinken zal bij ons nog niet meteen kunnen'

FDK
© BRUZZ
05/06/2021

Na meer dan een half jaar gesloten gordijnen mogen ook de cinema’s hun deuren opnieuw openen op 9 juni. Hoe zal een zomers cinemabezoek eruitzien? “De situatie blijft ongeveer zoals die voor de sluiting in het najaar was: films kijken doen we met mondmaskers en op afstand.”

Toen de datum voor heropening bekend was, staken cinemadirecteurs hun enthousiasme niet onder stoelen of banken. Minder dan een week voor de heropening, was het nog even wachten op de beslissingen van het Overlegcomité op 4 juni voor de laatste concrete details wat veiligheidsmaatregelen betreft.

“De verwachting was wel dat we zouden openen in gelijkaardige omstandigheden als voor de sluiting”, zegt Eric Franssen, directeur van Cinema Palace. “We bewaren de afstand van anderhalve meter, de mondmaskers blijven op en er is ontsmettingsgel en voldoende ventilatie voorzien.”

Slokjes water

De afstandsregels zorgen ervoor dat Palace kan openen aan iets minder dan 50 procent van de capaciteit. “In de grote zaal zullen dat zo’n 170 personen zijn, in de middelgrote ongeveer 70 en in de twee kleine zalen zijn een twintig- tot dertigtal mensen toegelaten.”

Bij Galeries, Aventure en UGC Toison d’Or moeten ze het op 30 procent van de totale capaciteit houden. “Dat betekent voor ons een zestigtal toeschouwers”, verduidelijkt Frédéric Cornet, directeur van Galeries. Bij Aventure gaat het omgeveer om dezelfde capaciteit, verdeeld over hun drie zalen.

Of je iets mag eten of drinken tijdens de film, kan verschillen van cinema tot cinema. “We hoorden op voorhand dat het zou worden toegestaan, maar wij hebben beslist om dat niet te doen”, zegt Franssen van Palace. “Behalve wat slokjes water, uiteraard.” De andere drie cinema's zouden het daarentegen wel toelaten. “Onze kiosks met consumpties blijven geopend tot tien uur avonds", verklaart Heck van UGC Toison d'Or.

Eén sluitingsuur

Zowel Franssen als Heck geloven dat voor de cinema's dezelfde regels gelden als voor de horeca wat het sluitingsuur betreft. "We hebben de films zo geprogrammeerd dat de laatste voorstellingen eindigen om half twaalf", aldus Franssen. Voor het personeel mag het iets later worden, benadrukt Heck. "Zo is er tijd genoeg om alles nog op te ruimen en af te sluiten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni