Zomer in de stadsbioscoop (1)

Schouwburgen, kunstpaleizen en cultuurtempels mogen van een zomerslaap genieten, een echte bioscoop sluit nooit. Zes volle pagina’s zijn nodig om u door het aanbod aan zomerfilms in juli te gidsen. Daar zit rommel tussen, maar ook kleppers als Le moine en de allerlaatste Harry Potter.
Harry Potter and the Deathly Hallows: part 2

release: 13 juli 2011 - Van David Yates, met Daniel Radcliffe, Emma Watson en Ralph Fiennes

verhaal: Met het tweede deel van de verfilming van het zevende boek valt het doek over Harry Potter. Voldemort staat op een zucht van de eindoverwinning én doorziet Potters plan om zijn onsterfelijkheid teniet te doen door de Gruzielmenten te vernietigen. De epische eindstrijd is ingezet. Het leven zal nooit nog hetzelfde zijn.

Deel twee werd net als deel één geregisseerd door David Yates, die de kinderachtige start van de filmreeks terecht negeert. Sinds 1997 zijn miljoenen lezers in de ban geraakt van de hedendaagse sage over de tovenaarsleerling die in benauwde tijden volwassen wordt en resoluut voor de strijd tegen het (fascistische) kwaad kiest.Wedden dat meer dan de helft een traantje wegpinkt bij het definitieve afscheid? Potter is een paragraaf in ons leven geworden.

Le Moine

release: 13 juli 2011 - Van Dominik Moll, met Vincent Cassel en Déborah François

Verhaal: Le moine is een adaptatie van een gothic novel van Matthew G. Lewis die in 1796 blasfemisch genoemd werd. Maar een verwijzing naar een eerdere film van Dominik Moll is de beste manier om de film te typeren. Le moine is Satan, un ami qui vous veut du bien. Frankrijks leading actor Vincent Cassel speelt broeder Ambrosio, een toonbeeld van deugdzaamheid en een begenadigde prediker die met vreselijke verhalen over de hel zeventiende-eeuws Spanje op het rechte pad wil houden. Hij waant zichzelf immuun voor alle bekoringen van het kwade... en krijgt waar hij om vraagt. En daar hebben wij zo van genoten dat we een oogje dichtknijpen voor overbodige scènes en enkele pogingen om suspense te creëren die eerder doen gniffelen dan huiveren. Andere keren slaagt Moll er wel in om een onheilspellende sfeer te creëren. Het zou zonde zijn om deze gemankeerde grootse film te verketteren.

Super 8

release: 27 juli 2011. Van J.J. Abrams, met Elle Fanning, Kyle Chandler

verhaal: Waar we mogen op hopen? Op al het goede van de blockbuster (verbazingwekkende speciale effecten, het roetsjbaan-gevoel, oorverdovende ontploffingen) zonder voor een idioot gehouden te worden. Super 8 speelt zich af in een klein dorp in Ohio tijdens de zomer van 1979. Een groep jongeren tracht een zombiefilm in elkaar te knutselen met het hun Super 8 camera. Bij toeval filmen ze de treinramp die vooraf gaat aan reeks verdwijningen en calamiteiten. Het werk van een alien? Verfoeilijke overheidsagenten duiken alvast op. Super 8 is het liefdeskindje van J.J. Abrams die met Alias en Lost twee tv-hits op zijn naam schreef. Zijn Mission: Impossible was matig maar zijn herlancering van Star Trek was spectaculair. Steven Spielberg hield als producer een oogje in het zeil.

Blue Valentine

release: 29 juni 2011. Van Derek Cianfrance, met Michelle Williams, Ryan Gosling

verhaal: Michelle Williams (Brokeback mountain) en Ryan Gosling (The notebook, Half Nelson) imponeren als koppel dat elkaar niets meer te bieden heeft en een halfslachtige, tot mislukken gedoemde poging onderneemt om hun huwelijk te redden. Hij heeft zich helemaal laten gaan en lijkt geen enkele ambitie meer te hebben om hun net niet marginaal leven te verbeteren. Zij is verbitterd en evenmin de fijnste der mensen. Hun ongeluk wordt afgewisseld met taferelen uit de tijd dat ze elkaar leerden kennen en de passie torenhoog oplaaide. Dat contrast is aangrijpend. Blue Valentine is niet het authentiek meesterwerk dat de Amerikaanse pers er in ziet. Wel het perfecte antigif voor iedereen die per ongeluk is blootgesteld is aan een van de vele kleffe, inhoudsloze romantische komedies.


Cars 2

release: 6 juli 2011. Van John Lasseter.

verhaal: Grote baas John Lasseter zat zelf nog eens achter het stuur van een Pixar-project. Een nieuwe hoogtepunt in de fabelachtige geschiedenis van het bedrijf is Cars 2 niet. Emotioneel heeft de film minder impact dan we van Pixar gewoon zijn. Zeker als je niets met (pratende) auto's hebt. En hebben we boodschap verkeerd begrepen of is Cars 2 een pleidooi voor luidruchtige, lompe Amerikanen om zich in het buitenland vooral niet aan te passen? Voor we met onze kritiek uit de bocht vliegen: naar de maatstaven die voor de rest van de wereld gelden, is het wel een topper. Vooral jongens gaan in hun nopjes zijn met de combinatie van een James Bond-intrige met autoraces op circuits in de verschillende wereldsteden. De locaties zijn om ter knapst. Op gebied van computeranimatie heeft Pixar nog altijd meer dan een straatlengte voorsprong op de concurrentie.

Tropa de elite 2

relaese: 27 juli 2011. Van José Padilha, met Wagner Moura en Irandhir Santos.

verhaal: In 2008 won José Padilha in Berlijn de Gouden Beer met een controversieel spektakelstuk over de Bope: een elite-eenheid van de militaire politie in Brazilië met als symbool een doodskop. Ze doen alles wat de gewone, onder-gefinancierde, corrupte politie niet durft en schuwen het grote geweld niet. Tropa de elite 2 is geen afkooksel maar een flitsend, pittig vervolg. Luitenant-Kolonel Robert Nascimento wordt na een debacle in een hoogbeveiligde gevangenis gevraagd om de drugsdealers uit de sloppenwijken te jagen. Hij stoot er niet alleen op zwaar bewapende bendes maar wordt ook tegengewerkt door hooggeplaatste corrupte politici die de miljoenen stemmen van de straatarme bewoners van de sloppenwijken willen verzilveren. Padilha houdt het spannend en de stijl is wervelend zodat het een plezier is om de complexe plot te volgen.

Drei

release: 29 juni 2011 - Van Tom Tykwer, met Sophie Rois, Devid Striesow en Sebastian Schipper

Verhaal: Hanna en Simon zijn een gerespecteerd koppel in het artistieke milieu van Berlijn. De entree van een derde in hun relatie leidt tot nieuwe inzichten.

Dat belooft! Met deze arthousefilm vulde Tykwer de leemte tussen twee Hollywood-projecten: The international en de verfilming van David Mitchells roman Cloud atlas met Tom Hanks en Halle Berry.

Opgepast! Drei is niets voor mensen met een allergie aan eindeloos filosoferen over relaties, kunst en de zin van het leven.

Glenn, the flying robot

release: 6 juli 2011 - Van Marc Goldstein, met Billy Boyd, Patrick Bauchau en Gérard Depardieu

Verhaal: De rivaliteit tussen twee pianovirtuozen ontspoort. Gehandicapt probeert Jack zijn huisrobot om te scholen tot pianist.

Dat belooft! Een Belgische scififilm met Billy Boyd (Pippin uit Lord of the rings)? Dat maakt nieuwsgierig.

Opgepast! De film wordt heel bescheiden uitgebracht. Heeft Goldstein zich vergaloppeerd?

Capelito

release: 29 juni 2011 - Van Rodolfo Pastor

Verhaal: dankzij zijn magische neus kan champignon Capelito veranderen in alles wat hij maar wil.

Dat belooft! Acht originele, geestige kortfilms voor de allerkleinsten.

Opgepast! Enkel voor kleuters.

Ni à vendre, ni à louer

release: 13 juli 2011 - Van Pascal Rabaté, met Jacques Gamblin en Maria de Medeiros

Verhaal: gepensioneerde, pater familias, nudist, punker of parapluverkoper, iedereen blaast graag even uit tijdens een weekendje aan zee.

Dat belooft! Pascal Rabaté is een van de betere stripauteurs. Vorig jaar bewees hij met Les petits ruisseaux ook films te kunnen regisseren.

Opgepast! Na amper 77 minuten staat u weer op straat.

Transformers 3

release: 29 juni 2011 - Van Michael Bay, met Shia LaBeouf, John Malkovich, Patrick Dempsey

Verhaal: een allesvernietigende oorlog dreigt. Zelfs de Transformers zullen de aarde niet kunnen redden.

Dat belooft! Transformers bekijk je niet voor de plot of karakterontwikkeling maar voor de gevechten, vernielingen en ontploffingen met stoute en goede robotten.

Opgepast! Telkens als je denkt dat een film niet nog bombastischer, luider en dommer kan zijn, geeft Michael Bay je ongelijk.

Colombiana

release: 27 juli 2011 - Van Olivier Megaton, met Zoe Saldana

Verhaal: Cataleya Restrepo was als kind in Bogata getuige van de moord op haar ouders. Vandaag is ze een koelbloedige moordenaar.

Dat belooft! Party time voor de fans van Zoe Saldana, de mooie actrice die eerder al opviel in Avatar, Star Trek en Pirates of the Caribbean.

Opgepast! Luc Besson schreef het scenario. Hij is niet vies van entertainment, karikaturale personages en kinderachtige verhaaltjes.

Les Contes de la nuit

release: 20 juli 2011 - Van Michel Ocelot

Verhaal: elke avond verzamelen een jongen, een meisje en een oude technicus in een verlaten bioscoop en laten hun verbeelding de vrije loop. Zo ontstaan de sprookjes van de nacht.

Dat belooft! Sinds Kirikou en Azur & Asmar weten we dat Ocelot goed kan tekenen (animeren) én prachtig vertelt.

Opgepast! Verwacht geen Pixar, maar schaduwfiguren en kleurenpracht.

Hanna

release: 6 juli 2011. Van Joe Wright, met Saoirse Ronan, Cate Blanchett, Eric Bana

verhaal: De tijd is rijp voor tiener Hanna om de wereld te verkennen. Ze is door haar vader in totale afzondering in de Finse wildernis opgeleid tot koelbloedige moordenares.

Dat belooft! Hanna is een onuitgegeven mix van een wraakthriller, een spionagefilm en een sprookje van de broers Grimm.

Opgepast! De synopsis en enkele knetterende actiescènes ten spijt is dit géén doorsnee blockbuster. Weet waar je aan begint.

The Son of No One

release: 20 juli 2011 Van Dito Montiel, met Al Pacino, Juliette Binoche, Channing Tatum

verhaal: Een jonge politie-agent moet aan de slag de arbeiderswijk in Queens waar hij opgroeide. Een oud geheim dreigt zijn leven en dat van zijn familie, te verwoesten.

Dat belooft! De cast gezien? De regisseur brak door met A guide to recognizing your saints en is op zijn best in wijken waar het er hevig aan toe gaat.

Opgepast! Channing Tatum heeft de borstkas en de looks van een filmster maar niet het charisme en acteertalent.

Honey 2

release: 20 juli 2011 Van Bille Woodruff, met Katerina Graham, Randy Wayne

verhaal: 17-jarig street dance talent is terug in de Bronx. Al dansend probeert ze haar leven weer op het goede spoor te krijgen.

Dat belooft! De regisseur brak door met videoclips voor Britney Spears, Usher en The Backstreet Boys

Opgepast! Niet de eerste film over tieners die hun problemen al dansend overwinnen. Spectaculaire dansscènes en een graatmager, stereotiep verhaal zijn vaste prik.

The light thief!

release: 27 juli 2011. Van Aktan Arym< Kubat

verhaal: In een van de moderne wereld afgezonderd bergdorp in het zuiden van Kirgizië snelt een electricien armen en ouderen te hulp. Desnoods knoeit hij met de meter. Hij krijgt het aan de stok met een opportunistische politicus.

Dat belooft! Een visueel knappe politieke allegorie die er in slaagt om een warm, geestig en charmant verhaal te vertellen in een frisse mix van poëzie, naïviteit en documentaire.

Opgepast! Kirgizië is een van de meest corrupte landen ter wereld.

Hoodwinked Too! Hood VS. Evil (3D)

release: 27 juli 2011. Van Mike Disa

verhaal: Roodkapje verlaat haar geheim trainingskamp om samen met de Boze Wolf de verdwijning van Hans en Grietje te onderzoeken.

Dat belooft! De eerste Hoodwinked was een niet onaardige poging om de spot, de grappige referenties naar de sprookjes- en popcultuur en de no-nonsense stijl van Shrek te imiteren.

Opgepast! De Amerikaanse pers boorde deze sequel de grond in. De animatie scheert geen hoge toppen.

Troll Hunter

release: 27 juli 2011. Van Andre Øvredal, met Otto Jespersen, Hans Morten Hansen

Verhaal: De officiële trollenjager van Noorwegen neemt een groepje studenten met een videocamera op sleeptouw. De overheid doet er alles aan om het bestaan van trollen geheim te houden.

Dat belooft! De Noorse regisseur speelt handig in op de trollen-mythologie van zijn land en de sfeer die de landschappen oproepen. Er was ook geld voor deftige speciale effecten.

Opgepast! Het Blair Witch Project-stramien is beproefd. Soms zo absurd dat het grappig wordt.

Larry Crowne

release: 6 juli 2011. Van Tom Hanks, met Julia Roberts, Tom Hanks.

verhaal: Brave man van middelbare leeftijd wordt zomaar ontslagen door het warenhuis. Hij besluit te gaan studeren en belandt tussen het jong geweld in de klas van een knappe juf die zich te pletter zuipt.

Dat belooft! De ster uit Pretty Woman en de ster uit Forrest Gump: hoeveel star power geeft dat anno 2011?

Opgepast! Zo naïef dat het aandoenlijk wordt. Of toch bijna.

Krach

release: 29 juni 2011. Van Fabrice Genestal met Gilles Lellouche, Vahina Giocante, Michael Madsen

verhaal: Een ambitieuze Wall Street trader meent met de hulp van een wetenschapster een manier gevonden te hebben om de beurskoers te voorspellen. De grootste haaien krijgen hem in het vizier.

Dat belooft! Rijzende ster Gilles Lellouche staat lijnrecht tegenover Michael Madsen, de favoriete smeerlap van Tarantino.

Opgepast! De Franse pers was niet mals. 'On frôle le krach artistique.'

Mon père est femme de ménage

release: 29 juni 2011. Van Saphia Azzeddine, met François Cluzet, Jérémie Duvall

verhaal: De zestienjarige Polo heeft het niet getroffen. Zijn zus wil Miss worden en ma verlaat haar bed amper. Hij schaamt zich dat zijn pa kuisvrouw is.

Dat belooft! Schrijfster Azzedine kan niet klagen dat haar roman verkeerd begrepen is. Ze verfilmde hem zelf.

Opgepast! De Franse pers verwijt de sociale komedie een gebrek aan punch.

Les Mythos

release: 20 juli 2011. Van Denis Thybaud met Stéphanie De Crayencour, Ralph Amoussou

verhaal: Drie gasten uit de banlieue doen zich voor als bodyguards. Is hun improvisatietalent groot genoeg om een steenrijke, grille Belgische te beschermen tegen professionele moordenaars?

Dat belooft! Regisseur Thybaud heeft het voor verhalen over sympathiek banlieuegebroed met ambitie. Zie Dans tes rêves. Zangeres en actrice Stéphanie De Crayencour heeft Brussels blauw bloed.

Opgepast! Veel vertrouwen boezemt de synopsis niet in.

Les Tuche

release: 6 juli 2011. Van Olivier Baroux, met Jean-Paul Rouve, Isabelle Nanty

verhaal: Na het winnen van de lotto installeert de familie Tuche zich in Monaco. Hun integratie in de mondaine wereld verloopt niet vlekkeloos.

Dat belooft! Het devies van de familie luidt 'Un pour Tuche, Tuche pour un.' Dat vindt u grappig.

Opgepast! Het devies van de familie luidt 'Un pour Tuche, Tuche pour un.' Dat vindt u niet grappig.

Rendez-vous avec un ange

release: 20 juli. Van Yves Thomas, Sophie de Daruvar, met Isabelle Carré, Sergi López

verhaal: Een jonge verpleegster cijfert zich helemaal weg voor haar man. Die trekt grote ogen wanneer hij haar begint te achtervolgen. In haar dubbelleven doet ze mysterieuze dingen.

Dat belooft! Niet zomaar een film over een huwelijk in ademnood. Het gaat ook over euthanasie.

Opgepast! Het budget was bescheiden en dat zou er aan te zien zijn.

Nicostratos, le pélican

release: 29 juni 2011. Van Olivier Horlait, met Emir Kusturica, Thibault Le Guellec

verhaal: Vriendschap met een pelikaan en de ontdekking van de liefde helpen de veertienjarige Yannis om zich te verzoenen met zijn vader. Ze wonen samen op een afgelegen Grieks eiland en sinds de dood van moeder was hun relatie verzuurd.

Dat belooft! Eens goed huilen kan deugd doen.

Opgepast! Wie zou er het best acteren? De pelikaan of Emir Kusturica?

Pourquoi tu pleures?

release: 29 juni 2011. Van Katia Lewkowicz, met Benjamin Biolay, Emmanuelle Devos

verhaal: Ene Arnaud staat op trouwen en het wordt hem zwart voor de ogen. Bovenop koudwatervrees kampt hij met de vragen van zijn aanstaande, een hysterische zus, een moeder die veel plaats in neemt, een beginnende romance en een vreemde schoonfamilie.

Dat belooft! De rol van geplaagde bruidegom is voor de rotgetalenteerde chansonnier Benjamin Biolay. Hij doet dat goed.

Opgepast! Verwacht geen zeemzoete romantische komedie.


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
  • Marc Noppen (UZ Brussel): 'Zorgpersoneel vraagt niet alleen beter loon.'
  • Minister Dalle: 'Ik heb op tafel geklopt voor Brussel'
  • Big City: wat is het verhaal achter het gebouw van Parking Panorama?
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Lefto: 'Zonder de Vlamingen zou onze stad toch anders zijn'
  • Movie lovers unite! Our film reviews are back
  • London poet Jay Bernard, now in residency at Passa Porta
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement