Concert van 'satanische' Anna Von Hausswolff gaat door ondanks bedreigingen

anna_von_hausswolff_haldern_pop_2013_imgp6407_smial_wp.jpg
© Smial via Wikipedia
| Anna Von Hausswolff
© Smial via Wikipedia
| Anna Von Hausswolff

Nadat ultraconservatieve katholieken eerder deze week een concert van de Zweedse artieste Anna Von Hausswolff in Nantes verhinderden, ligt ook het optreden van komende maandag in de Dominicaanse Kerk in Brussel onder vuur. Dat zegt directeur-generaal Paul-Henri Wauters van organisator Botanique. Wel beklemtoont hij dat de Dominicanen het concert steunen en het evenement niet annuleren.

Sinds woensdagavond ontvangt de religieuze congregatie haatmails en bedreigingen, afkomstig van kleine katholieke fundamentalistische groeperingen. "De Botanique wil niet toegeven aan bedreigingen en obscurantisme", legt Paul-Henri Wauters uit. "We zijn bezig met de voorbereidingen om het concert goed te laten verlopen en lichten ook de politie in."

Satan

Het gaat om een optreden van de Zweedse organiste en zangeres Anna Von Hausswolff. Ze ligt onder vuur in strengkatholieke kringen omdat zij een 'satanische zondares' zou zijn. Eén ouder nummer in het bijzonder wakkert het protest aan: 'Pills'. Daarin zingt ze 'I made love with the devil', volgens de artieste een metafoor voor haar verslaving aan harddrugs en een afdaling in de figuurlijke hel. Maar fundamentalistische katholieken zien dit als satanisch, iets wat ze trouwens volledig ontkent.

Meer zelfs, het nummer komt niet aan bod in Brussel. Net zoals het niet in bod ging komen in Nantes, want ze stelt haar nieuwe album voor, dat volledig instrumenteel is en dus op een kerkorgel wordt gespeeld. Al kon dat actievoerders er niet van weerhouden om haar de toegang tot de kerk te beletten, de muren met wijwater te besprenkelen, terwijl weesgegroetjes biddend. Anna Von Hausswollff spreekt van een angstaanjagende ervaring.

Het concert op donderdag in Parijs kon wel doorgaan, hetzij op een geheime locatie.

Dominicanen zien het probleem niet

En maandag is ze dus te gast in de Dominicanenkerk, naast het Jubelpark. Die zouden zich volgens een woordvoerder van de Botanique intussen over de tekst en muziek gebogen hebben, om er nog altijd geen probleem in te zien. Wel zouden ze intussen al bedreigingen hebben ontvangen.

Daarom houdt de politie een oogje in het zeil, al wil de politie niet over de specifieke maatregelen communiceren.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?