Conservatorium publiceert onuitgegeven muziekpartituren online

Een partituur van het Conservatorium.

De catalogus Bladmuziekcollectie van de Openbare omroep (BOO) is sinds dinsdag voor het eerst voor het brede publiek beschikbaar. Dankzij een erfgoedproject van het Koninklijk Conservatorium Brussel is de collectie met vele unieke en onuitgegeven partituren nu terug te vinden in een online catalogus.

Het "BOO-project" is in de eerste plaats een digitaliseringproject. De verzameling bladmuziek ontstond in jaren 1930 als gebruikersbibliotheek voor de diverse muziekensembles die tot 1998 verbonden waren aan de Belgische Radio en Televisie. In de collectie zitten heel wat unieke stukken van bekende en minder bekende Belgische componisten en arrangeurs, wat het één van de belangrijkste Belgische muzikale erfgoedcollecties van de 20ste eeuw maakt.

Daarin is er ook een bijzondere plaats voor de jazzmuziek. Het grootste deel bestaat uit composities en arrangementen speciaal geschreven voor de toenmalige BRT-bigband, het Festivalorkest van de BRT en het BRT-jazzorkest, in functie van live-uitzendingen op televisie of radio en studio-opnames in eigen huis.

De BOO-collectie bestaat uit 77.000 oude steekkaarten. De handgeschreven partituren worden nu gescand en gedigitaliseerd voor uitvoerders, onderzoekers en andere geïnteresseerden. Na het scannen worden de werken in zuurvrije mappen verpakt. Het project krijgt steun van het departement Kunsten & Erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap, maar er is niet genoeg subsidie voor de digitalisering van de volledige bibliotheek. De focus ligt op de muziekhandschriften, de meest unieke stukken in de verzameling.

De partituren raadplegen kan hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?