| Zowel figuranten als professionals zijn niet te spreken over de werkomstandigheden (fragment uit de videoclip)

Dansers klagen lage vergoeding voor clip Stromae aan

JP
© BRUZZ
09/03/2022

De opnames van de videoclip voor Stromaes nummer 'Fils de joie' zijn onder vuur komen te liggen. De honderden dansers hadden het koud en zijn te weinig betaald voor hun diensten, klinkt het.

De opnames gebeurden in januari, toen het kwik net iets boven nul steeg. Honderden dansers en figuranten waren aanwezig in het Jubelpark voor de opnames van de videoclip van het nummer ‘Fils de joie’, afkomstig van Multitude, het laatste album van Stromae. Nu blijkt dat er klachten zijn over de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden.

De kwestie werd onder de aandacht gebracht door een van de dansers die bij de RTBF over haar ervaringen vertelt. "U die de waarden van sociale rechtvaardigheid verdedigt," spreekt ze Stromae toe. "Waarom koos u voor een samenwerking met productiehuis Abyssal, dat niet schijnt te geven om het betalen van een fatsoenlijk loon aan cultuurwerkers?”

De klokkenluidster spreekt van een vergoeding van 150 euro voor 5 dagen werk voor professionele artiesten. Dat gaat over repetities en opnames op locatie. "In het begin wisten we alleen dat het om een betaald project ging. Toen we eenmaal hoorden wat de vergoeding was, zijn we er toch mee doorgegaan omdat we toegewijd waren aan het project."

'Klus voor het cv'

Pierre Dherte, voorzitter van vakvereniging Union des Artistes, heeft gelijkaardige klachten ontvangen over de werkomstandigheden tijdens de opnames van de clip 'Fils de joie'. Het stoort hem dat de professionele artiesten minder hebben verdiend dan de figuranten. De figuranten kregen 60 euro, de professionals omgerekend de helft. "Met 30 euro per dag zitten we duidelijk onder het geldende wettelijk dagloon."

"Als het om een kleine productie zou gaan, een kortfilm voor vrienden met een klein budget, dan is het ergens nog te begrijpen. De artiesten hebben meegedaan omdat het Stromae was, maar dat is geen goede reden. We stellen aan de kaak dat deze professionals wordt gevraagd om een klus aan te nemen voor hun cv. Dit was een grote productie. Het is werk."

Ondanks herhaaldelijke verzoeken heeft de manager van productiemaatschappeij Abyssal nog niet gereageerd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni