De vijf inzichten

De vijf inzichten van Naima Joris: ‘Ik kan 2 minuten 12 seconden mijn adem inhouden’

Singer-songwriter Naima Joris debuteerde vorig jaar met een titelloze ep, binnenkort brengt ze haar eerste album uit. Tot die tijd toert ze met haar Tribute to Daniel Johnston.

Adem

Creatief zijn lukt me alleen als ik uitgerust en tevreden ben. Voor een gezonde geest in een gezond lichaam is ademen belangrijk. Daarvoor ga ik naar de sauna: dat zet je gedachten stil en vestigt je aandacht op hoe heerlijk ademen kan zijn. Ik vind het ook leuk om mijn adem zo lang mogelijk in te houden onder water – mijn record is 2 minuten 12 seconden.

Poets je geest

Voor je mentale hygiëne kan je leren een positieve houding aan te nemen. Door 's ochtends te denken aan de dingen waar je dankbaar voor bent, bijvoorbeeld. Het is als je tanden poetsen: als kind doe je dat tegen je zin, maar op een dag besef je dat je anders het huis niet uit kan. Ongewenste gedachten opkuisen is een actieve handeling. Met wat discipline ontwikkel je zo deugden als dankbaarheid, geduld en tolerantie.

Zwijgen is machtig

Vanzelf gaat het niet, maar ik probeer zoveel mogelijk te zwijgen. Vooral innerlijk. In een wereld vol influencers en meningen ben ik geneigd tegenwicht te bieden. Probeer in te schatten wanneer je mening gevraagd is en of ze een goed doel dient. Ik heb ook al gemerkt dat een stilzwijgend mens ernstiger wordt genomen dan een veelprater.

Nederig thuiskomen bij jezelf

Gronden of aarden is een bekende oefening om tot rust te komen. Het is als thuiskomen bij jezelf. Het voelen van je lichaam dat gedragen wordt door de zwaartekracht bevestigt je aanwezigheid, je bestaan. Om niet te hard op te gaan in mezelf kijk ik graag naar de maan, de zon of de sterren, omdat ze me nederig houden. Die balans is voor mij thuiskomen.

Gebruik muziek als wondermiddel

Wanneer ik in een file niet het geduld heb om 'thuis te komen bij mezelf', zet ik mijn fileplaylist op. Gebruik muziek niet alleen als entertainment, maar ook als therapeutisch middel: om je gemoed naar je hand te zetten, om te ontspannen, je te inspireren, te activeren of deactiveren.

Op 20/9 neemt Naima Joris songs van Daniel Johnston onder handen op het Marni Jazz Festival, www.theatremarni.com

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?