De vijf inzichten

De vijf inzichten van Tristan: 'Ons lichaam is een ingenieus mechanisme'

© Alexander Popelier

Wanneer Isolde Van den Bulcke binnenkort met haar debuut Wellif de AB zal betoveren, heet ze Tristan. Wij vroegen Tristan én Isolde naar vijf inzichten waar we beter van worden.

Waak over de qualitytime met je dierbaren
Het afgelopen jaar heb ik samengewerkt met vrienden en ook met mijn lief. Zo zie je elkaar wel veel, alleen betekent die tijd samen wel iets compleet anders. Daardoor moet je bijna dates plannen waarop je jezelf verplicht om niet over het werk te praten om zo ook echt te connecteren. Werk is een groot deel van onze identiteit geworden en dat is niet zonder gevaar.

Als er chaos heerst in je hoofd, ruim je huis dan op
Als mijn leven overhoopligt, dan zie je dat aan hoe mijn huis erbij ligt. Als ik dan opruim, krijg ik weer meer energie, zelfvertrouwen en zin om productief te zijn. Dat er zoveel programma's over opruimen bestaan, laat uitschijnen dat ik daar niet alleen in sta. Als er ruimte en ademruimte is in je omgeving, is er ook meer plek om tot jezelf te komen.

“In our possessive coupling / So much could not be expressed / So now I'm returning to myself / These things that you and I suppressed” (Joni Mitchell in 'Hejira')
Deze song gaat voor mij over communicatie, over het feit dat je iemand niet kan bezitten, over kwetsbaar durven te zijn en je openstellen om bij te leren. Kennis voedt het leven en houdt je jong. Als kind denk je dat ouderen hét weten, maar eigenlijk is iedereen zoekende. Hoe ouder ik word, hoe meer ik dat inzie.

Stretch je lijf
Ons lichaam is een heel ingenieus mechanisme waar we te weinig mee aan de slag gaan. Onze maag, darmen, heupen, schouders, kaken enzovoort houden zoveel spanning vast dat stress voor chronische pijnen kan zorgen. Niet alles kan je met pillen wegnemen. Door te stretchen en ademen laat je spanning los en komt er energie vrij. En je kan er beter van slapen. Ik heb vroeger veel geturnd en gedanst, maar ook als je niet zo flexibel bent, kunnen kleine rekoefeningen al helpen.

Begin elke dag met een glas lauw water
Ga zitten en drink met kleine slokjes, zodat je lichaam het water makkelijker opneemt. Een heel normale handeling, maar ook een gezond, deugddoend momentje voor jezelf.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?