De vijf inzichten

De vijf inzichten van Vieze Meisje: ‘Het is belangrijk om postzegels paraat te hebben’

Michaël Bellon
15/11/2022

Samen met Alan Van Rompuy ofte Azertyklavierwerke vormt Maya Mertens het elektronicacombo Vieze Meisje. Dat peuterde net een eerste ep én vijf inzichten uit de neus.

Gebruik woorden die niet bestaan
Taal is van iedereen, is nooit af en constant in beweging. Door woorden te gebruiken die nog niet bestaan, houden we elkaars geest flexibel. Daarbij zijn taalpuristen wel heel vermoeiend.

Koop postzegels
Er is geen vriend die het niet leuk vindt om een brief te ontvangen. Een brief schrijven is stilstaan en aandacht geven tegelijk. Heel belangrijk is het dus om postzegels paraat te hebben. Een brief is een langdurige momentopname en verliest glorie als je hem te lang laat liggen voor je hem verstuurt. Het adres van je vrienden kennen, is ook heel handig. Altijd aanbellen als je langs hun huis loopt! Er is niets leukers dan onverwacht bezoek.

Omarm je tegenstrijdigheden
Onze authenticiteit is ambivalent. We denken vaak dat onze tegenstrijdigheden iets afdoen aan onze echtheid, maar ze maken ons juist tot wie we zijn.

Keep on songwriting in the neoliberal world
Met deze woorden verliet Alan (Van Rompuy, alias Azertyklavierwerke, red.) laatst de repetitieruimte. We hadden de dag ervoor opgetreden in de giftshop van een museum. Het optreden werd stilgelegd, toen ik een poster aan de muur door een poster van Vieze Meisje wilde vervangen. “Die poster is belangrijk voor Instagram,” zeiden ze. Ik dacht dat het een grapje was, maar het concert mocht niet opnieuw beginnen voor ik de poster had teruggehangen. De rest van het optreden kreeg een ietwat baldadigere toon dan anders, maar ik heb gezongen voor het publiek

Life is a Vieze Cirkel
Deze zin, ook het credo van de ‘Vieze Cirkel’, kinkt zo hol en zo vol als je zelf wilt, maar hij geeft me troost en doet me lachen.

Life is a Vieze Cirkel is ook de titel van de debuut-ep van Vieze Meisje, overal te verkrijgen op vinyl via Rotkat Records. Op 16/11 (20.10u) staat Vieze Meisje in de Bonnefooi in het kader van Fifty Lab, www.fiftylab.eu, www.viezemeisje.com

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni