| De Fransman Jonathan Fournel is de eerste laureaat van de twintigste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano en wint het concours.

Koningin Elisabethwedstrijd zet de cello opnieuw in de schijnwerpers

© Belga
09/05/2022

Na een jaar zonder wedstrijd (2020) en een wedstrijd zonder publiek (2021) gaat de Elisabethwedstrijd van 2022 weer door als vanouds. Door een aantal afzeggingen geven 66 van de 68 oorspronkelijke kandidaten vanaf maandag het beste van zichzelf in de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Het is nog maar de tweede keer dat de cello centraal staat in het concours.

Christoph Croisé, een cellist met de Franse, Duitse en Zwitserse nationaliteit, bijt vanmiddag om 15 uur de spits af in het Brusselse cultuurhuis Flagey. In totaal schreven 152 cellisten zich in voor de Elisabethwedstrijd. Van de achttien vrouwen en 48 mannen, met in totaal 25 verschillende nationaliteiten, zijn de Amerikanen met twaalf deelnemers (elf Amerikanen en één Canadese Amerikaan) en de Koreanen met tien deelnemers in de meerderheid. Aan het concours nemen ook drie Russische kandidaten en één Oekraïense kandidaat deel.

Hoewel de organisatie van het concours de agressie van Rusland tegen Oekraïne naar eigen zeggen krachtig veroordeelt, zijn alle artiesten, ongeacht hun nationaliteit, welkom. De organisatie gelooft dat "kunst de mensheid moet blijven samenbrengen rond universele waarden als vrede, gerechtigheid en vrijheid" en gaat ervan uit dat de deelnemers het met dat beginsel eens zijn. Verder betuigde de organisatie haar solidariteit met het Oekraïense volk en drukte ze haar erkentelijkheid uit voor de Russische artiesten die zich inzetten voor de vrede.

Wereldpremière

In de eerste ronde zal elke cellist een recital van ongeveer 25 minuten spelen. Daarbij vertolkt elke kandidaat een sonate van Luigi Boccherini, de eerste beweging van "Sonate voor cello solo" van Eugène Ysaÿe en een modern werk naar keuze uit Paul Hindemiths "Phantasiestücke", André Jolivets "Nocturne" of de eerste twee bewegingen van Leoš Janácèks "Pohádka". Na de eerste ronde worden de namen van de 24 halvefinalisten op zaterdag 14 mei omstreeks middernacht bekendgemaakt.

Voor de cellowedstrijd werden twee nieuwe werken gecomponeerd. "Wie aus der ferne", een werk voor cello en piano van Daan Janssens, gaat op maandag 16 mei in wereldpremière: die week wordt het werk uitgevoerd door de 24 halvefinalisten. Vanaf maandag 30 mei brengen de finalisten onder meer een ongepubliceerd werk van Jörg Widmann voor cello en orkest. De twaalf finalisten krijgen een week tijd om het werk in te studeren in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo.

4 juni

Alle optredens van de eerste ronde worden gelivestreamd op de website van de Koningin Elisabethwedstrijd en Auvio, het streamingplatform van RTBF. Vanaf de halve finale is het concours in Vlaanderen ook rechtstreeks te volgen via Canvas, het kanaal van Ketnet, Klara, VRT Nu en de app en website van Klara.

Op 4 juni, de laatste finaledag, weten we welke cellist het prestigieuze concours gewonnen heeft. In 2017 won de Fransman Victor Julien-Laferrière als eerste laureaat de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni