Senegalees-Belgische band Tamata stelt nieuwe album voor: 'Brussel inspireert ons'

Glodie Mungaba
© BRUZZ
01/10/2021

De groep 'Tamala' - wat 'Reizigers' betekent in het Mandinka, de taal die in Senegal gesproken wordt - staat terug op na de coronalockdowns. De groep is samengesteld uit de Senegalezen Bao Sissoko en Mola Sylla, aangevuld met de Gentse violist Wouter Vandenabeele. Vandaag stelt het trio hun nieuwe album 'Lamba' voor in Muziekpublique.

'Lamba' betekent 'een grote dag' in Mandinka. Sissoko, Mola en Vandenabeele willen van hun Brusselse rentrée inderdaad 'een grote dag' maken.

Wat mogen we van het optreden verwachten?

Wouter Vandenabeele: "Het concert staat in het teken van het album. We wilden graag de verschillende zangers die eraan meewerkten uitnodigen. Jammer genoeg kon niet iedereen komen, zo kon één gastzangeres niet afreizen uit Estland vanwege de corona-reisbeperkingen. Maar we hebben nog vele andere verrassingen in petto en beloven dat er heel wat jong volk op het podium zal staan."

Welke thema’s primeren op ‘Lamba’?

Wouter Vandenabeele: "Dit album snijdt verschillende onderwerpen aan die we op onze weg zijn tegenkomen. De West-Afrikaanse cultuur eist de aandacht op, net zoals de mengeling van de Belgische en Senegalese invloeden."

Mola Sylla: "Inhoudelijk domineren universele thema's zoals liefde tussen vrienden, grootouders en kinderen. We hebben het ook over opvoeding, wat voor ons de basis van alles is."

We gebruiken universele thema's: opvoeding, cultuur en naastenliefde. Wouter Vandenabeele

Wouter Vandenabeele: Ik kan niet zeggen dat dit album beter is dan het eerste, maar we hebben er wel heel veel moeite ingestoken. We hopen dat dit werk voor ons deuren opent, zoals ons debuutalbum gedaan heeft. We hebben de tijd genomen die nodig was en hebben echt het beste van onszelf gegeven.

Wat betekent Brussel voor jullie?

Bao Sissoko: "Brussel is niet alleen de plaats waar onze band gevestigd is, maar het is ook en vooral een kosmopolitische stad waar verschillende nationaliteiten en culturen elkaar kruisen. We merken dat aan het publiek dat we tegenkomen op onze optredens. Mensen met uiteenlopende nationaliteiten zoeken ons op, en samen communiceren we in verschillende talen. Het toont aan wat de kracht van muziek kan zijn."

Mollah: "Ik heb Brussel enkel en alleen via Tamala leren ontdekken. Vroeger bleef ik hier nooit rondhangen, en keerde snel terug naar mijn woning in Amsterdam. Tegenwoordig beleef ik deze prachtige stad veel meer. We repeteren en zingen hier samen als groep, en we genieten van de prachtige omgeving die de stad te bieden heeft.

Zeker in de Matonge-wijk voelde ik me meteen thuis. Je vindt er restaurants met gerechten uit alle werelddelen, ook Senegalezen en Congolezen leven er zij aan zij. Deze plek doet me zelfs een beetje denken aan mijn dorp in Senegal. Ik vind het een uitstekende plek om kinderen te leren kennismaken met andere culturen."

lumba.jpg

Matongé is aantrekkelijk, mooi en doet me denken aan mijn dorp in Senegal. Mola Sylla

Op welke manier inspireert de stad jullie muziek?

Bao Sissoko: "Brussel inspireert op ons tal van manieren, zoals de gastvrijheid van de mensen, de samenhang van de verschillende gemeenschappen en het samenleven in zijn geheel. Eén nummer op ons nieuwe album is zelfs rechtstreeks gebaseerd op de Brusselse geschiedenis."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni