Barbara Hannigan 9

| 9

De vijf inzichten

Sopraan en dirigent Barbara Hannigan: 'Kies voor slaap!'

Michaël Bellon
© BRUZZ
10/03/2023

Sopraan, dirigent en fenomeen Barbara Hannigan is festivalartiest van het Klarafestival. Hier en nu gidst ze ons in onze zoektocht naar een evenwichtiger leven.

Maak zelf je eten!
Tijdens mijn jeugd, toen we vaak met de auto onderweg waren naar muzieklessen, at ik dikwijls afhaalmaaltijden van McDonald's. En later, toen mijn tourcarrière begon, at ik meestal in restaurants. Nu beschouw ik het als een ontspannend en gezond geschenk aan mezelf om onderweg zelf te koken als dat kan. Ik reis vaak met mijn messen en een kleine keukenkit met kruiden en mijn favoriete zout.

Slaap is de beste remedie
Mijn zangleraar zei vaak: als je moet kiezen tussen goede nachtrust of extra studie, kies dan voor slaap! Vocale, fysieke en mentale rust is de beste manier om te herstellen. Het houdt ons scherp en gezond en is dus een waardevolle investering.

Ik beschouw het als een ontspannend en gezond geschenk aan mezelf om onderweg zelf te koken

Hard werken is beter dan talent, als talent niet hard werkt
Een gezonde werkethiek en discipline zijn de sleutel tot een succesvolle en evenwichtige carrière. Ik merk ook dat ik mijn werkmethoden moet blijven herzien en herstructureren naarmate mijn carrière vordert.

Kampioenen nemen hun tijd
Ik heb een paar dierbare vrienden en collega's uit de professionele sportwereld. De favoriete uitspraak van performancecoach Jackie Reardon is dat kampioenen hun tijd nemen. De tijd die nodig is om je voor te bereiden en je taken voor een topprestatie uit te voeren!

“Het is niet persoonlijk!”
Mijn mentor, dirigent Reinbert de Leeuw, zei dit ongeveer twintig jaar geleden tegen mij, toen ik te maken had met wat voelde als een zeer persoonlijke aanval van een componist met wie ik werkte. Ik kon niet geloven dat Reinbert dit zei, op een moment dat ik werd gepest en geïntimideerd door die componist. Maar Reinbert had alweer gelijk. Wat de componist ertoe bracht zich zo te gedragen had weinig met mij te maken. Dit advies heeft me sindsdien geholpen om ook andere moeilijke situaties te overwinnen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni