Kathleen Coessens, directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel, in 2017
© Belgaimage | Kathleen Coessens, directeur van het Koninklijk Conservatorium Brussel, in 2017.

Studenten en personeel protesteren tegen ontslag directie Conservatorium

TRO
© BRUZZ
19/11/2020

190 studenten, personeelsleden, alumni en eredocenten van het Conservatorium Brussel hebben donderdag een protestbrief gestuurd naar directrice van de Erasmushogeschool Ann Brusseel. Daarin vragen ze vooral naar een duidelijke reden van het plotse ontslag van directrice Kathleen Coessens en haar adjunct Helmut De Backer.

Het duo werd begin deze maand op staande voet ontslagen door algemeen directrice van de Erasmushogeschool, Ann Brusseel. Het ontslag zou te maken hebben met een samenwerking die het Conservatorium is aangegaan met de muziekacademie van Anderlecht. In het kader van die samenwerking kreeg een aantal bachelorstudenten extra lesuren van assistenten, die betaald werden door de academie. Die studenten stonden dan ingeschreven zowel aan het Conservatorium als in Anderlecht.

Meer details werden er niet gegeven bij het ontslag en ook nu nog is er niet meer geweten. Coessens en De Backer gingen wel intern in beroep tegen de beslissing, maar een uitkomst van dat beroep is er nog niet, bevestigt Brusseel.

Verwarring

In de brief hekelen de 190 ondertekenaars de wijze waarop er gecommuniceerd is over het ontslag en stellen zij zich vragen bij de toedracht daarvan. Verder wordt de belangrijke rol van Coessens en De Backer binnen het Koninklijk Conservatorium nogmaals benadrukt.

"Het is opmerkelijk dat er over de beweerde schokkende onregelmatigheden niet wordt gecommuniceerd, hetgeen de verwarring enkel voedt. Enig tegensprekelijk debat mogelijk maken zou gepast zijn", valt onder meer te lezen in de brief, die eindigt met enkele vragen.

"Wat maakt de onregelmatigheden waarvan Kathleen Coessens en Helmut De Backer beticht worden zó ernstig dat alle hierboven beschreven kwaliteiten van de vergadertafel werden geveegd?" Maar ook: "In welke mate zal de door u genomen sanctie niet leiden tot een onherstelbare vertrouwensbreuk tussen het KCB en EhB?" Op de inhoud van de brief wenst de directrice van de Erasmushogeschool, Brusseel, geen commentaar te geven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Muziek, conservatorium brussel, Koninklijk Conservatorium, Kathleen Coessens, helmut de backer

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie