BRUZZ ICE

8.000 studenten openen academiejaar op Brussel Brost in Paleis 12

00b2f440-whatsappimage2023-09-28at1824071.jpeg

8.000 Brusselse studenten tekenden present op Brussel Brost in Paleis 12. Dat meldt studentenorganisatie Brik - Student in Brussel vzw. Het gratis studentenfestival omvatte voor het eerst een dag- en een nachtprogramma, met onder andere Jazz Brak en Lander & Adriaan als headliners. "Brussel Brost stond ook dit jaar garant voor sfeer en gezelligheid met een vette Brusselse touch", glimlacht organisator Marieke Naessens.

Happy hour en Duitse les

Ondertussen komen steeds meer studenten aan op de Heizel: net op tijd, want het is Happy Hour. Deze studenten hebben zich alvast goed bevoorraad en vertellen nog dit straffe studentenverhaal: "Na een avondje stappen op de Oude Markt in Leuven heb ik undercover les Duits meegevolgd op een middelbare school. Ik had de leerkracht wijsgemaakt dat ik een student Germaanse talen was en ik ben ermee weggekomen."

Van Brussel Brost naar de BRUZZ-radiostudio op één avond

BRUZZ ICE dj Saidou speelde net een set van op het dak van de BRUZZ-bus, en liet een mix van amapiano, afrobeat, afrohouse en trap door de boxen knallen. "Het is een veelbelovende avond, de sfeer doet mij een beetje denken aan mijn eigen studententijd in Gent. Alleen vind ik uitgaan in Brussel leuker en diverser qua muziekgenres en qua mensen", vertelt hij. Zijn set zit er nog maar net op, maar Saidou moet zich alweer haasten naar de radiostudio van BRUZZ, want daar speelt hij om acht uur nog een radioshow.

RORI: na Pukkelpop nu ook op Brussel Brost

De Franstalige RORI trad afgelopen zomer nog op Pukkelpop op, maar maakt zich nu klaar voor de mainstage van Brussel Brost. "Ik wist eigenlijk niet dat het zo'n groot evenement was", vertelt ze aan BRUZZ. "Heel leuk ook het gratis is." Ze trad nog niet eerder op voor een publiek dat volledig uit studenten bestaat, maar zin heeft ze alvast: "Zelf als kennen ze misschien mijn nummers niet, toch hoop ik dat ze plezier maken."

AMINA808: "Mysterieus en dromerig, maar wel dansbaar"

Straks begint het concert van AMINA808 op de Secret Stage van Brussel Brost. "Ik heb het geheime podium al gezien, het is een heel intieme setting en ik hoop een goede connectie te kunnen maken met het publiek. Mijn show wordt mysterieus en dromerig, maar wel dansbaar", laat ze alvast weten aan BRUZZ. "Het is een eer om hier te mogen staan, ik ben tijdens mijn eigen studententijd zelf ook naar Brussel Brost geweest." Voor AMINA808 kan de avond dus al niet meer stuk, ze hoopt zelf nog het optreden van Maeve mee te pikken.

Vlinders voor het nieuwe jaar

Brussel Brost: dat betekent niet alleen muziek, maar ook heel wat randanimatie. Naast het balanceren op een surfboard, is er ook een schminkstand. Studente Daphne liet er enkele geschilderde vlinders zetten, maar heeft ook spreekwoordelijke vlinders voor het nieuwe jaar: "Ik start nu mijn derde bachelor gezinswetenschappen aan Odisee Hogeschool en ik hoop om er opnieuw een mooi jaar van te maken." De line-up die kent ze niet uit het hoofd, maar nieuwe artiesten ontdekken staat op haar to-dolijstje van vanavond.

Een jaarlijkse traditie

Student Maxime is bij de vroege vogels, die nu al aanwezig zijn in de ING Arena. "Ik heb net meegedaan aan een surfboard challenge om een laptop te winnen, maar ik vrees ervoor," grapt hij. "Voor mij is Brussel Brost een jaarlijkse traditie. Ik kijk vooral uit naar de verschillende optredens en om oude bekenden tegen het lijf te lopen."

Ide Snake opent het festival

Ide Snake, ofwel Cis Vermandel, trad daarnet als eerste op, op het Stoemp!-podium op Brussel Brost. "Het was super fijn, er waren ook enkele homies aanwezig," vertelt hij achteraf aan onze reporter ter plaatse Emilia De Feyter. Ide Snake maakt deel uit van het collectief Moedertaal, zij nemen elke dinsdagavond de BRUZZ-radiostudio over om een platform te bieden aan Nederlanstalig muzikaal talent: "Met Moedertaal willen wij duidelijk maken aan de grote spelers in het radio- en televisielandschap dat er heel wat Nederlandstalig talent rondloopt."

Brusselaar LeBlanc gaf op de Brik Stage de voorzet. Vervolgens trapten Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle en voorzitter van Brik - Student in Brussel vzw Bert Anciaux samen met Brusselse studentenvertegenwoordigers het nieuwe academiejaar officieel op gang.

"Vandaag start de mooiste tijd van jullie leven: het studentenleven", zei Dalle. "En jullie kiezen daarvoor Brussel, wat een schitterende keuze is. Want eigenlijk is Brussel de enige échte stad van het land, de hoofdstad van Europa en een stad die blijft verrassen", zegt minister Dalle. RORI, Jazz Brak, Lander & Adriaan, Blck Mamba en Lefto Early Bird kleurden de rest van de avond vanop de Brik Stage.

"Naarmate de avond vorderde zagen we de studenten toestromen. Rond 1 uur 's nachts gaf de teller 8.000 unieke bezoekers aan. En we gaan nog door tot 3 uur vannacht. Het is nu al duidelijk: Paleis 12 doet Brussel daveren en de studenten helemaal klaar zijn voor een nieuw academiejaar in de hoofdstad", aldus organisator Naessens.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?