1772 Catbug 1

Elke week spot onze radar jong of minder bekend talent. Daarop verschijnen nu de kleine liedjes van Catbug, de even schattige als beestige alias van indiefolkie Paulien Rondou.

Wie zich afvraagt wat een katkever is: Catbug is een figuurtje uit de online animatieserie Bravest warriors, een kat met lieveheersbeestjesvleugels die op gepaste tijden door de tijd reist en koekjes bakt. Paulien Rondou vond er troost bij toen ze de eenzaamheid wilde verdrijven in de boerderij in Westmalle waar ze was ingetrokken. Vandaag is het de alias van haar kleine folkproject, dat onderdak vindt bij Volta en buiten haarzelf ook Aiko Devriendt op bansuri en Lukas Somers op gitaar en bas in de rangen heeft.

Nadat ze kleinkunst studeerde in Antwerpen, debuteerde Rondou in 2018 met een Engelstalig album. Ze toerde ermee in het voorprogramma van Stef Kamil Carlens en de Amerikaanse instrumentalist Peter Broderick, beide heren zijn sindsdien enthousiaste fans. Maar op haar nieuwe plaat Slapen onder een hunebed hanteert ze het Nederlands. “Ik dacht dat ik met Engels meer zou bereiken, omdat meer mensen de taal spreken. Ik was ook bang voor reacties op mijn eigen moedertaal. Maar in het Engels voelde ik toch dat ik niet alles kon vertellen wat ik wilde. Omdat Nederlands mijn moedertaal is, kan ik er veel meer mee goochelen en knutselen.”

Soms heb ik het gevoel dat ik nog altijd niets van de wereld begrijp

Paulien Rondou

De verhalen die Rondou vertelt in haar zacht ruisende folksongs zijn veelal mijmeringen over eenvoudige dingen, de verwondering van het alledaagse die haar tot rust brengt. Zoals slapen onder een hunebed. “Ik heb dat nog nooit gedaan, maar het drukt het verlangen uit om weg te zijn van alle drukte, op de meest idyllische plek die ik me kan voorstellen. Ik ben een gevoelige persoon, ik raak makkelijk gestresseerd en overprikkeld. Ik heb veel nood aan pauzeren en mediteren.”

“Een kind van de nieuwe tijd,” noemt Rondou zichzelf in het nummer 'Bereklauw'. “Dat is een woordspeling. 'Jij bent een nieuwetijdskind, hé,' zei iemand me eens na een optreden. Dat is zo'n beetje een new-agewoord voor jongeren die heel gevoelig zijn. Ik vond het leuk om daarover na te denken en er wat mee te spelen. De maatschappij is vandaag zo druk, soms lijkt het alsof ik nog altijd niets van de wereld begrijp. Daarom ben ik blij dat ik op een boerderij woon waar ik gewoon mijn ding kan doen.”

Rondou runt samen met haar lief een bioboerderij waar je tegen een vergoeding groenten, fruit en bloemen kan plukken, waar de kippen rondhuppelen tussen de koeien op de wei en waar honingbijen vrijelijk rondzoemen. “Boeren houdt me met mijn voeten op de grond. Enkel muzikant zijn, zou te zwaar zijn voor mijn gemoed, dan zou ik depressief worden. Buiten ben ik vaak alleen bezig, en dan heb ik de kans om na te denken. Ik heb het gevoel dat ik een goed evenwicht heb gevonden tussen down-to-earth bezig zijn en met mijn hoofd in de wolken zitten.”

CATBUG
Slapen onder een hunebed verschijnt op 22/10
Concert op 4/11, 19.00, Volta, volta.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni