Zuid-Koreaanse Hayoung Choi wint de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello

20220604 Koningin Elisabethwedstrijd cello 2022
© Photonews
| De Zuid-Koreaanse Hayoung Choi, rechts, haalde het voor de Chinees Yibai Chen, links.
© Photonews
| De Zuid-Koreaanse Hayoung Choi, rechts, haalde het voor de Chinees Yibai Chen, links.

De Zuid-Koreaanse Hayoung Choi heeft zaterdagavond de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello gewonnen in de Brusselse Bozar. De Belgische Stéphanie Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten, maar ontving wel de publieksprijs van de luisteraars van Klara en de kijkers van Canvas.

Koningin Mathilde en prinses Eléonore woonden zaterdag de laatste finalesessies en de proclamatie bij. De Zuid-Koreaanse Hayoung Choi mocht er de hoofdprijs in ontvangst nemen. Zij was donderdagavond al aan de beurt.

Met haar vertolking van het zelfgekozen celloconcerto van Witold Lutosławski en het onuitgegeven plichtwerk "5 Albumblätter" van Jörg Widmann voor cello en orkest wist ze de jury te overtuigen. De Grote Internationale Prijs Koningin Elisabeth, tevens opgedragen aan koningin Mathilde, betekent niet alleen een visitekaartje voor de internationale concertwereld, maar levert Hayoung Choi ook nog eens 25.000 euro op.

De Chinees Yibai Chen en de Est Marcel Johannes Kits halen respectievelijk de tweede en de derde plek binnen. De vierde plaats is voor de Oekraïner Oleksiy Shadrin. De Serviër Petar Pejčić is de vijfde gerangschikte kandidaat. De Canadees Bryan Cheng eindigt op de zesde plaats. Naast de Belgische Stéphanie Huang bestaan de niet-gerangschikte laureaten uit de Oostenrijker Jeremias Fliedl, de Zwitser Samuel Niederhauser en de Koreanen Woochan Jeong, Taeguk Mun en Sul Yoon.

Belgische Stéphanie Huang wint publieksprijs

De Belgische Stéphanie Huang won gisteren de publieksprijs van de luisteraars van Klara en de kijkers van Canvas. Huang was dinsdag aan de beurt. Zij bracht naast het werk van Widmann ook het celloconcerto b-mineur, opus 104 van Antonín Dvořák. De 26-jarige Huang komt uit Henegouwen.

Ze was de enige Belgische kandidaat van de 66 cellisten die de eerste ronde van het concours haalden. Ook haar zus Sylvia Huang werd in 2019 niet-gerangschikte laureaat en publiekswinnaar, maar dan in de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool.

Editie 2023 in het teken van zang

Na een jaar zonder wedstrijd (2020) en een wedstrijd zonder publiek (2021) ging de Elisabethwedstrijd van 2022 weer door als vanouds. Het is nog maar de tweede keer dat de cello centraal staat in het prestigieuze concours. In 2017 won de Fransman Victor Julien-Laferrière als eerste laureaat de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. In 2023 staat de Koningin Elisabethwedstrijd in het teken van zang.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?