1060, Erykah Badu op z'n Brussels

Als je 1060 hoort, beeld je je wellicht een Afro-Amerikaanse zangeres in met muzikanten uit de Amerikaanse jazz en soul. Juist en fout. Juist omdat Joy Simars prachtige soulstem net zo 'zwart' klinkt. Fout omdat deze band uit Sint-Gillis komt en Simar een blondine is! In The Music Village stelt de band zijn debuut voor.

De ontmoeting tussen zangeres Joy Simar en bassist/producer Renoar Hadri in 2005 ligt aan de basis van deze groep. Simar, die tijdens haar studies aan de KUL is beginnen te zingen, sloeg aan het jammen met Hadri, een gitarist en een drummer. Vijf jaar later heeft het project een naam en een debuut waarmee ze van zich laten horen.

1060, slaat dat op de postcode van Sint-Gillis?
Joy Simar:
Ja, onze studio is in Sint-Gillis, na de repetities gaan we graag een pint pakken bij Moeder Lambic achter het gemeentehuis. Het is een gezellige buurt en het centrum van onze activiteiten. We zochten naar een groepsnaam die iedereen in zijn eigen taal kon uitspreken…

De taalkeuze, een typisch Brussels probleem…
Simar:
Klopt, er zijn zowel Frans- als Nederlandstaligen in de groep. Iemand suggereerde een Engelse naam, dat vond ik maar niets. De cijfers zijn een oplossing die in alle talen werkt.

Wie zijn jouw grote inspiratiebronnen?
Simar:
Vroeger luisterde ik veel naar StuBru, en naar artiesten als Ani DiFranco en Bob Dylan. Nu ben ik totaal into nu-soul, mensen zoals D'Angelo, Bilal en Meshell Ndegeocello. De ritmische plaatsing van de stemmen, de jazztinten, ze maken die nu-soul zo rijk. Meshell kent geen muzikale grenzen en alles, van punkrock tot de pure basklanken van Marcus Miller, en jazz. Echt geweldig.

Is nu-soul een goede term om jullie muziek te omschrijven?
Simar:
Nu-soul en nu-jazz met wat afro-invloeden. Het is een debuut, Renoir en ik moesten elkaar muzikaal leren kennen. De nu-soul en nu-jazz komen vooral van zijn kant, de folkkantjes komen van mij. Ons debuut, Fortunella, mixt al die stijlen.

Die titel klinkt als een vlindersoort…
Simar:
(Lacht) In werkelijkheid is het iets minder romantisch: het is een samenvoeging van Nutella en feeling fortunate. Fortunate omdat we veel geluk hebben dat we zo goed met elkaar kunnen werken, dat is superbelangrijk om als groep goed te functioneren. Nutella, gewoon omdat we dat keiveel boeffen. (Lacht)

Waar zing je zoal over?
Simar:
Over persoonlijke, dagdagelijkse dingen. 'Money' gaat over de vraag hoe je als muzikant moet omgaan met geld, iets waar ik persoonlijk mee geconfronteerd wordt. 'Next 2 u', de nieuwe single, gaat over het elkaar liefhebben ondanks de geschillen. 'Cracked up in a box' gaat over de confrontatie met daklozen in Brussel en de vraag wat je houding moet zijn tegenover die mensen: altijd helpen met een centje of er gewoon koelbloedig voorbijlopen. Of iets daar tussenin…

Jullie krijgen veel steun van de Brusselse media.
Simar:
FM Brussel en TV Brussel reageerden heel enthousiast, net als Radio 1. En nu een pagina in Agenda, kei cool, echt waar. (Grote glimlach en stralende ogen)

:: 14/9 • 20.30, €15,

THE MUSIC VILLAGE,

Steenstraat 50, Brussel,

02-513.13.45, www.themusicvillage.com


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • La Boum. 'Dit krijg je als je jongeren negeert'
  • Parking 58: Archeologen vinden tienduizenden overblijfselen uit het oude Brussel
  • Edouard Vermeulen heeft het gehad met de koopjes en de fast fashion
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Simon Spruyt: stripheld en ambetanterik
  • Pink Screens: à la chasse aus pyrales avec Roxanne Gaucherand
  • Nouvelle Belgique: 3D, a new live experience
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement