Amparo Sánchez: 'De revolutie zal van de vrouw komen'

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
08/02/2013
Na de samenwerking met de countryband Calexico op haar debuut Tucson-Habana is de Spaanse zangeres Amparo Sánchez terug met Alma de Cantaora. De voormalige sterke dame van Amparanoia klinkt nog steeds akoestisch maar een stuk vrolijker dan op haar solodebuut. “Via muziek wil ik vrouwen ondersteunen in hun emancipatiestrijd.”

Amparanoia was een van de pijlers van de Spaanse mestizoscène, samen met groepen als Manu Chao, Ojos de Brujo en Macaco. Na een succesvolle carrière met de Latino-feestgroep was het tijd voor iets anders. "Na twaalf prachtige jaren wilde ik de akoestische kant op. Het blijft fusiemuziek, muziek zonder grenzen waarin de Caraïben centraal staan, vooral Cuba. Het is niet zo feestelijk als Amparanoia, het is intiemer, persoonlijker en rijker. Ik wilde blijven groeien als zangeres," zegt Amparo Sánchez over haar solocarrière.

Slaat de titel op een opening van uw ziel?
Amparo Sánchez:
Het is een intentieverklaring, een bevestiging van hoe ik me voel. Ik zing met volledige overgave, plaats mijn hele ziel in functie van de muziek. Ik voel me cantaora (flamencozangeres) omdat ik de noodzaak voel te communiceren via het lied.

Dit album is ritmischer en vrolijker dan uw debuut.
Sánchez:
Ik ben in een andere levensfase, dat reflecteer zich in de muziek. Op instrumentaal vlak is het album erg 'naakt' om de zang en de boodschappen meer kracht te geven. Na de samenwerking met Calexico was de idee de dingen alleen te doen, maar uiteindelijk is het toch een album vol samenwerkingen geworden, met vrienden en hun talenten, kameraden uit de muziekwereld.

En toch ook nog één nummer met Joey Burns van Calexico.
Sánchez:
Oorspronkelijk was de idee opnieuw met Calexico in zee te gaan, maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen iets akoestischer te doen. De song Muchacho dateert nog van de opnames van 2007. Idem voor Free Day met Howe Gelb (singer-songwriter uit Tucson, red.). Voor de rest zijn het allemaal nieuwe songs.

Gaat het album ook over het ontwaken van de vrouw?
Sánchez:
Zeker en vast. Al mijn albums gaan over vrouwenbewustzijn. Ik voel de noodzaak om de vrouwen te ondersteunen in hun emancipatie. De samenwerking met Abuela Margarita (Mexicaanse sjamaan) geeft dat doel extra slagkracht, evenals de samenwerking met andere vrouwen als Ari Puello (hiphopzangeres) en Bébé (Spaanse popdiva). Ik geloof dat als er een revolutie zal zijn, dat die van de vrouw zal komen. Vrouwen zijn al eeuwenlang de mond gesnoerd, maar ooit waren man en vrouw gelijk, ze bewandelden samen de wegen des levens. Daar moeten we terug naartoe. Feminisme is niet de vrouw boven de man trachten te plaatsen maar terugkomen naar die gelijkheid. De vrouw is er intellectueel klaar voor haar plicht op te nemen, namelijk ervoor te zorgen dat de zaken die mislopen in de wereld recht te zetten. Wij hebben die kracht want de aarde en de natuur zijn vrouwelijk.

U hebt het album thuis opgenomen, om een zo natuurlijk mogelijk resultaat te bekomen?
Sánchez:
Ik heb thuis een home-studio waar we repeteren en maquettes opnemen. De studio is helemaal uit hout en ik wilde die akoestiek benutten voor de plaat. En het gevoel is natuurlijk helemaal anders dan in een professionele studio: ik was thuis, omgeven door mijn eigen dingen. Een echt thuis gemaakt album, heel persoonlijk.

19.30, €14/17

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni