Brussels Philharmonic binnenkort naar Gent?

© brusselnieuws.be
13/10/2010
Het Brussels Philharmonic, het vroegere Vlaams Radio Orkest, zegt het Flageygebouw gedag en verkast naar de Bijloke in Gent. Dat staat althans in een voorstel van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Het orkest zelf is geen vragende partij.

Volgens de krant De Standaard stuurt Schauvliege aan op een fusie tussen het financieel noodlijdende Ballet van Vlaanderen en de Vlaamse Opera. De herstructurering zou diverse diensten samenvoegen, maar geen jobs kosten.

Een van de onderdelen van die operatie is het orkest van de Vlaamse Opera te laten opgaan in het Brussels Philharmonic, het vroegere Vlaams Radio Orkest. Dat nieuwe orkest zou dan resideren in de Bijloke in Gent, wat voor het Brussels Philarmonic een verhuis betekent. Het orkest zit nu in het Flageygebouw in Elsene.

"De kwaliteit van een orkest wordt in grote mate bepaald door de plek waar het orkest repeteert," zegt Gunther Broucke van het Brussels Philarmonic. "In die context is Flagey 4 dus uitstekend. De minister spreekt van een verhuis, maar daar zijn we geen vragende partij voor."

"Dit is een voorstel", verduidelijkt de woordvoerder van Schauvliege. "We gaan nu op zoek naar een politiek draagvlak." Besparingsoverwegingen spelen volgens hem niet. "Integendeel, het moet de instellingen een grotere flexibiliteit en stabiliteit bezorgen."

De vakbonden zijn echter niet overtuigd. "Men spreekt van consolidatie en efficiëntieverhoging, maar wat ontbreekt is een totaalvisie", zegt Servaas Le Compte van ACV Cultuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie