De dierlijke energie van Yelle

Tom Peeters
© Agenda Magazine
07/04/2011
Met de primitieve dansvloerpop van 'Safari disco club' probeert het Franse electroduo Yelle het cultsucces van het vier jaar oude debuut 'Pop-up' naar de kroon te steken. De kinderlijk enthousiaste kreten van zangeres Yelle (Julie Budet) en de simpel klinkende beats van producer GrandMarnier (Jean-Francois Perrier) staan garant voor een opzwepende liveset.

De titelsong van de nieuwe cd, tevens de eerste single, is tekenend. Perrier: "De basis van onze muziek blijft electropop. En de inhoud blijft zot. 'Safari disco club' gaat over een imaginaire plek waar mensen dansen als dieren. Al dansend komt er sowieso dierlijke energie vrij. We bekijken onze optredens als een constante uitwisseling van energie tussen podium en publiek."

Het klinkt bijzonder hedonistisch allemaal: pluk de dag, profiteer van het leven, dans. "Maar dat is precies de esprit van de band," vervolgt zangeres Julie Budet. "Misschien willen we de fase van de volwassenheid nog even uitstellen, omdat we niet zo gek zijn op de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. We willen niet dat het te serieus wordt." Perrier beaamt: "Ik heb de indruk dat mensen onnodig veel last hebben van stress. Deze muziek injecteert wat tegengif. Ik zou zelf nooit kunnen aarden in een bureaujob. Maar mensen die werken op kantoor zijn wel welkom om hun frustraties weg te dansen op onze muziek."

Precies daarom houdt de band zowel tekst als muziek toegankelijk en ongecompliceerd. Perrier: "Dat is onze grote obsessie. De mensen moeten al genoeg nadenken. We hebben ontzettend veel opgestoken door de Franse popklassieker 'À cause des garçons' te coveren. De eenvoud van de melodie, de geniaal eenvoudige beat, de fantasievolle tekst: precies die elementen proberen wij ook te combineren. En eens we de aandacht van het publiek te pakken hebben, kunnen we hen alsnog verrassen door een klein stapje verder te gaan."

Het concept slaat alvast aan, zelfs aan de andere kant van de oceaan, en dat is verrassend voor een Franstalige band uit het Bretonse Saint-Brieuc. Binnenkort staat er een Amerikaanse tournee gepland met 25 data in zalen met een capaciteit van 800 à 1.500 personen. Budet: "Straf vind ik dat, hoor. Ik vermoed dat het feit dat men ons niet begrijpt een deel is van ons succes in Amerika. We zijn exotisch. Het is bovendien een verhaal van gedeelde energie, van expressie en van positief zijn. Dat kun je perfect aanvoelen zonder de tekst te begrijpen. Op die manier drukken we met onze lichte liedjes toch veel uit. We zijn niet hautain, maar spontaan en recht voor de raap, en daardoor efficiënt." Perier: "En Julie is natuurlijk een knappe podiumverschijning, met zo'n typisch delicaat Frans gezichtje. Dat helpt ook."

Een collega vergeleek een liveconcert van Yelle onlangs met een aerobicsessie. Budet (lachend): "Daar zit iets in. We doen al het mogelijke om het publiek te betrekken bij onze podiumact. En ik vind het gewoon leuk om mensen tegelijk te trainen en te entertainen. Een concertzaal vol gelijkgestemde zielen is bovendien veel leuker dan een muffe fitnessruimte."

Yelle
8/4, 20.00
€9/12/15

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni