De supersnelle beats van Shangaan Electro

Ive Stevenheydens
© Agenda Magazine
24/06/2011
Shangaan electro is een micromuziekgenre uit de townships van Zuid-Afrika dat uiterst snelle dansritmes combineert met goedkope soundeffecten, emotionele zang en – vooral – tonnen vrolijke ambiance. Een delegatie artiesten doet dinsdag Brussel aan.

De Shangaan zijn een Bantoevolk uit Zuidelijk Afrika dat voornamelijk in het zuiden van Mozambique en in de provincie Limpopo in Zuid-Afrika leeft. Vandaar komt Shangaan electro, een hyperlokaal muziekgenre dat dankzij de compilatie Shangaan electro. New wave dance music from South Africa vorig jaar hoog scoorde in het alternatieve muziekcircuit. Een van de spilfiguren achter deze compilatie is de uiterst vrolijke Richard 'Nozinja' Mthetwa van Nozinja Music Productions.

"Wij zijn rond 2003 met een tiental mensen gestart met het maken van muziek in de wijken," legt Nozinja uit aan de telefoon. "In het begin moesten we behoorlijk knokken voor onze plek, het publiek was niet geïnteresseerd of stond zelfs negatief tegenover wat we deden. Maar door het toevoegen van stemmen en het opvoeren van het ritme kregen we erkenning. Then we hit it hard: de ene plaat na de andere ging als zoete broodjes over de toonbank, we verkochten elke keer rond de 50.000 exemplaren. Internationaal kwam de doorbraak er dankzij Wills Glasspiegel, die kwam afgezakt omdat hij een filmpje op YouTube had gezien. Dankzij het verschijnen van de compilatie op het label Honest Jon's Records gaan we nu wereldwijd en blijft Shangaan electro bestaan."

Doodshoofden en heksen
Shangaan electro bouwt voort op Shangaan disco, dat in de jaren 1980 opgang maakte. Groepen en artiesten onder wie Nozinja zelf, Tshe-Tsha Boys, Tiyiselani & Nkata Mawewe maken in de straat of in hun tot lofistudio omgebouwde garage met goedkope elektronische apparatuur zeer hitsige, energieke dansmuziek. Het doel is om sneller te dansen dan ooit, het ritme stuitert rond de 180 bpm. Daarover worden elektronische marimba's, orgelriedeltjes, fluitjes en elektrische gitaar gedrapeerd. De uitvoeringen vinden doorgaans plaats in straten en pleintjes van de townships waar de lokale bevolking uit haar dak gaat samen met de artiesten. Nozinja: "Het dansen komt op de eerste plaats, maar ook de teksten zijn belangrijk. We hebben het vooral over de liefde, over vrede of over problemen met vrouwen. Maar ook over de familie, het werk, kortom over het leven van alledag. Wij proberen een goede raad mee te geven, en de mensen luisteren daar ook naar."

Naar Brussel komen voornoemde bands, die momenteel aan een tournee bezig zijn die hen ook langs onder meer Denemarken, Duitsland en Spanje voert. Het spectaculairst ogen de Tshe-Tsha Boys, die op scène steeds een oranje overall dragen, aangevuld met schreeuwerige make-up of plastic maskers van doodshoofden, clowns en heksen. "We gaan jullie leren dansen," klinkt het resoluut. "We beginnen met rustige nummers, en voeren langzaam het ritme op naar een kolkend hoogtepunt. We nemen dansers mee, die kunnen het publiek leren hoe ze moeten bewegen op onze muziek. Iedereen moet meedoen, we zullen jullie de Shangaani way of being happy tonen."

uur: 20.30,
tickets: €8
adres: Les Ateliers Claus, Passage Charles Rogier, Sint-Joost-ten-Node, 02-534.51.03, info@lesateliersclaus.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni