DJ Tudo: bezeten door traditie

Benjamin Tollet
© Agenda Magazine
21/10/2011
Chico Correa en DJ Tudo dompelen het Kultuurkaffee onder in een Braziliaanse sfeer. Beide bands mixen traditionele Braziliaanse muziek met dub, funk, hiphop en elektronica. DJ Tudo gaat daar heel ver in: hij reist doorheen het land om veldopnames te maken en verwerkt die dan tot toegankelijke, moderne muziek.

Sinds Chico Science & Nação Zumbi in de jaren 1990 manguebeat uitgevonden hebben - een mix van traditionele ritmes als maracatú, côco en forró met moderne invloeden als funk, hiphop en scratch - is de Noordoostelijke staat Pernambuco een kweekvijver van jong talent en rijke muzikale kruisbestuivingen.

DJ Tudo is de opkomende naam van de scène. Hij is geboren in Minas Gerais in het binnenland en kwam in contact met heel diverse muziekgenres tijdens zijn studies in Brasilia, de Braziliaanse hoofdstad. Onder meer elektronica, aangezien Brasilia begin jaren 1990 veel invloeden uit het buitenland meepikte, maar ook de traditionele muziek van het carnaval van Recife (Pernambuco). Na één bezoekje was hij er volledig weg van.

In het begin bleef het bij verwondering, tot hij in 2000 de muziek ook begon op te nemen en producen. Tezelfdertijd ging hij DJ-en. "Tijdens mijn DJ-sets ging ik met twee of drie platen tegelijk experimenteren met traditionele muziek en funk, dub, hiphop, electro… Steeds op zoek naar dialogen die mogelijk zijn tussen muziekgenres," zegt Alfredo Bello aka DJ Tudo ('DJ alles'), die ondanks zijn naam de bassist van zijn band is. In 2007 bracht DJ Tudo zijn eerste album Garrafada uit, een compilatie van zijn veldopnames op ingenieuze manier verwerkt met moderne invloeden.

Research naar traditie
Op tien jaar tijd heeft DJ Tudo zo'n 1.500 uren audio en 900 uren video opgenomen. Zijn werkwijze is boeiend: hij gaat naar tientallen dorpjes in heel Brazilië, installeert de geluidsopname en gaat tegelijk filmen, en dat allemaal in zijn eentje, onwaarschijnlijk!

"Er is niet veel literatuur over deze ceremonies, ik moet dus heel wat research doen om te weten wanneer en waar er traditionele feesten plaatsvinden," zegt DJ Tudo. "Ik ga op eigen kosten ter plekke, neem op, verwerk alles en publiceer het op de site van Selo Mundo Melhor (zijn eigen label, bt). Ik stuur ook altijd de opnames naar de gemeenschappen, dat is heel belangrijk want vaak hebben ze zichzelf nog nooit horen zingen."

Op zijn tweede album Nos Quintais do Mundo gaat DJ Tudo ook buiten Brazilië wroeten. "Vooral in Afrika. Ik ben naar Senegal gereisd, prachtige ontmoetingen. Ik heb er heel wat stemmen opgenomen die wondermooi passen op de Braziliaanse ritmes. Brazilië heeft altijd veel voeling gehad met Afrika. We zijn het tweede Afrikaanse land en het kan goed zijn dat we Nigeria snel gaan inhalen," zegt DJ Tudo ten opzichte van de zwarte inwoners van Brazilië.

"We hebben het grootste aantal Afrikaanse godsdiensten, meer dan in Afrika zelf omdat velen daar bekeerd zijn tot het christendom of de islam. We hebben ook tweehonderd indianengemeenschappen. Brazilië is evenzeer het grootste katholieke land ter wereld en heeft de grootste Japanse gemeenschap buiten Japan. Het is een gigantisch land, bijna een continent, boordevol diversiteit." Diversiteit die zich bij DJ Tudo wondermooi vertaalt in muzikale kruisbestuivingen.

uur: 20.00 uur
tickets: 5 euro
------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni