El Fish: De hernieuwbare energie van de blues

Georges Tonla Briquet
© Agenda Magazine
28/09/2011
Met slechts vier cd’s hertekende El Fish in de tweede helft van de jaren 1990 het Belgische blueslandschap. En dan was het plots gedaan. Tien jaar later komt er een eenmalig reünieconcert. De impact van de groep blijkt nog steeds groot want de tickets vliegen de deur uit. georges tonla briquet

Steven De bruyn, harmonicaspeler hors catégorie en stuwende motor achter El Fish, is overweldigd door het succes van de ticketverkoop. "We hoopten de ABBox te vullen en zie, we staan in de grote zaal. Dat is toch wel een mooi cadeau voor een groep die al tien jaar niet meer speelde of in de media stond."

Jullie laatste cd, Wisteria, uit 2000, lokte heel wat reacties uit. Bijna meteen daarna was het gedaan met El Fish. Was Vlaanderen niet klaar voor jullie grensverleggende aanpak?
STEVEN DE BRUYN: We wilden helemaal niet choqueren maar gewoon het keurslijf van de blues ontgroeien. Het is normaal dat je als muzikant steeds verder wilt gaan om je muziek te verbreden. Je hebt natuurlijk twee benaderingen van de blues. Of je blijft met oogkleppen op de oude helden klakkeloos naspelen waarbij dan uit het oog verloren wordt dat ook zij pionierswerk verrichtten in hun tijd. Of je respecteert dat erfgoed maar voegt er eigen invloeden aan toe zoals in onze periode G. Love & Special Sauce, Little Axe en Ben Harper dat deden. Wij behoorden duidelijk tot de tweede categorie. Ik ben nog steeds fier op Wisteria. Dat was een zeer persoonlijke plaat, maar voor heel wat van onze fans gingen we duidelijk te ver. Daar kwam dan bij dat onze gitarist Filip Casteels op dat moment met persoonlijke problemen te kampen had en afhaakte. We deden nog wat verder met Roland en daarna als trio maar dat was het toch niet. Einde van El Fish dus.

Was het moeilijk om een setlist te kiezen voor jullie concert in de AB?
DE BRUYN: Niet echt. We deden dat in twee fasen. We opteerden voor een eerste selectie en speelden al die nummers. De volgende stap was te elimineren wat niet meer actueel genoeg was of waarin we ons niet meer konden vinden. Uiteindelijk kwamen we tot een evenwichtige selectie.

Hoe relevant is de muziek van El Fish vandaag nog?
DE BRUYN: Tijdens de repetities schrokken we ervan hoe goed die nummers nog overeind staan. Het blijft muziek die je energie geeft. Blues kan je sowieso enorm veel kracht geven. Daarom ben ik indertijd voor het genre gevallen. Je kunt heel wat emotie overbrengen en veel vertellen met weinig noten en goedkope instrumenten als een mondharmonica. Die kracht zal me een leven lang interesseren, maar ik wil vooral nooit een copycat worden. Anno 2011 spelen zoals ze dat vijftig jaar geleden deden en er niets mee doen, kan niet vind ik. Dan haal je de oorspronkelijke kracht volledig onderuit.

Wat me ook opviel tijdens de repetities was de speelsheid en de onbezorgdheid waarmee we opnieuw met dat materiaal omgingen. Enkele nummers zijn nog steeds erg actueel, zoals 'Lucky'. Verder zitten er ook wel wat visionaire zaken tussen als 'The ticket man' en 'Strange situation'. Eerlijk gezegd denk ik niet dat we zulke dingen nu nog zouden kunnen maken. We waren toen twintigers en dat ben ik al een tijdje niet meer. (Lacht)

uur: 20.00 uur
tickets: €16/19

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni