Feestconcert voor 50 jaar Conservatorium

© Alberto Venzago
| Dirigent Sir Roger Norrington.

Na het langverwachte nieuws over de renovatie, viert het Koninklijk Conservatorium van Brussel nu ook zijn 50ste verjaardag. Met een concert, uiteraard, voorafgegaan door een plechtigheid met alle vijf (oud-)directeurs.

Het gebouw van het Koninklijk Conservatorium dateert weliswaar uit de 19de eeuw, maar de splitsing van de muziekopleidingen in een Franstalige en Nederlandstalige poot volgde pas in 1967. In 2017-2018 is het jubileumjaar ingezet, met als hoogtepunt het studentenconcert van vanavond.

Bijzondere gast is de iconische dirigent Sir Roger Norrington, 84 jaar oud. “We wilden hem absoluut strikken,” zegt directrice Kathleen Coessens. “Norrington is niet alleen een gepassioneerd dirigent maar ook een groot pedagoog. Voor onze studenten is het een hele ervaring om met hem te kunnen spelen.”

Italiaans vervolg

Voor het concert vindt ook de feestelijke huldiging plaats. De vijf directeurs zullen dan een herdenkingsteken overhandigd krijgen. Op het concertprogramma staat de vierde symfonie van Gustav Mahler, een zoektocht naar de zin van het leven. Afsluiten doen ze met het eerste concertwerk van Michael Tippett, een pittig concerto voor een dubbel strijkorkest.

Nadien gaan de studenten en dirigent meteen de bus op, want hun concert mogen ze op drie plaatsen in Italië, onder meer in Varese, nog eens herhalen. “Een concertreeks gesponsord door de Fondazione Neuma, en het Koninklijk Conservatorium mag de spits afbijten,” vertelt Coessens.

> Jubileumconcert met Sir Roger Norrington

25/10, 19.30 uur. Concertzaal van het Koninklijk Conservatorium Brussel

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?