Field Fest: Lappendeken van sonore herinneringen
Justin Bennett bijt de spits af in de Beursschouwburg. De naar Den Haag uitgeweken Brit vertaalt in zijn composities stadsgeluiden in verrassende trips. Bennett werkt zowel met geluiden als tekeningen, fotografie en video's. Dagelijkse geluiden en gebeurtenissen zijn zijn voornaamste inspiratiebron. Justin Bennett: "Mijn werk spruit voort uit mijn fascinatie voor de stad en alles wat daaraan verbonden is. Verschillen tussen steden en de verhalen die erachter zitten - politiek, persoonlijk of zelfs roddels - interesseren me. Ik ga daar op een zeer subjectieve manier mee aan de slag. Als ik werk, maak ik geluidsopnames en schrijf ik, maar ik neem ook foto's en teken. Op voorhand weet ik niet hoe die dingen zullen samenkomen en in welke vorm ik ze zal aanwenden - een installatie, een performance, een boek, een plaat..."
Zopas bracht Bennett de vinylplaat Chipka uit, genaamd naar een gelijknamige performance in Aalst vorig jaar. Die vond plaats op Chipka, een historisch industrieel eilandje op de Dender, in het centrum van de stad. Die plaat maakt deel uit van de performance die de kunstenaar in Brussel brengt. Bennett: "Chipka is een buurt in volle ontwikkeling met een industrieel verleden. De performance en het vinyl bevatten geluiden van onder meer stoompijpen, passerende treinen en machinerie. Het vinyl kun je echter niet van begin tot einde spelen: er zitten locked grooves op (die laten de plaat blijvend in een lus spelen, is). Je hanteert de lp als een instrument. Precies dat ga ik ook in Brussel doen. Het concert bestaat uit een selectie van platen met geluiden uit steden zoals bijvoorbeeld Beiroet of straatdemonstraties van Barcelona."
Vooraf toont de kunstenaar zijn nieuwe video Raw materials, een persoonlijk statement over zijn relatie tot geluid dat ver in de tijd teruggaat. Dit lappendeken van sonore herinneringen vormt de uitgelezen introductie in het singuliere universum van Bennett. "Als ik met geluiden werk, dan doe ik dat zuiver op basis van de herinneringen die ik van de plek en de gebeurtenissen koester. Dat is een soort van verborgen structuur in het werk die het publiek niet kan zien. In Raw materials leg ik dat bloot. Je verneemt het verhaal achter het anders zo abstracte geluidstapijt. In dit geval is dat persoonlijk en emotioneel."
"Soms is omgevingsgeluid documentair van aard, andere keren vormt het de bron om muziek mee te maken, van strak en ritmisch tot organisch of poëtisch. Sommige artiesten werken akoestisch, andere elektronisch. Field Fest is een mooie staalkaart van wat je allemaal met omgevingsgeluiden kunt doen."
Field Fest
wanneer: 12 > 15 oktober 2011 (Justin Bennett: 12/10, 19.30 uur, Beursschouwburg)
waar: verschillende locaties
Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek
Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.