Grenzen verkennen op JustJAZZit

De Noorse trompettist Nils Petter Molvaer is een van de pioniers uit de nu jazz-scene. Voor puristen betekent dat te veel electro en te weinig jazz. Dat er ook hippe remixen waren van zijn werk kon natuurlijk helemaal niet door de beugel. Wie echter avontuurlijk genoeg is ingesteld en goed luistert naar cd’s als Hamada, ER, np3 en natuurlijk Khmer ontdekt dat er wel meer te beleven valt.

Naast de grooves en beats is er nog steeds heel wat ruimte voor vertrouwde jazzpatronen. Ergens tussen Erik Truffaz en de latere Miles Davis, maar getekend door een typisch Scandinavisch kantje.

Met de Franse Hélène Labarrière staat er een van de meest intrigerende contrabassisten uit de improvisatiewereld op de affiche van het festival. Haar cv oogt indrukwekkend. Lee Konitz apprecieerde haar zelfs zozeer dat hij bereid was haar debuutplaat te producen. Na jaren met haar groep Machination allerlei grenzen af te tasten, begint ze een volgend hoofdstuk met een nieuwe groep onder de naam Les Temps Changent. De gelukkigen zijn François Corneloup (baritonsax), Christophe Marguet (gitaar), Hasse Poulsen (drums) en natuurlijk het publiek dat hier weer een avond vol verrassende wendingen kan verwachten. Labarrière treedt trouwens nog een tweede keer op maar dan in duo met een van de grootste improvisatoren uit de Belgische jazzwereld, Michel Massot. Wat die man met een tuba doet, grenst soms aan het ongelooflijke.

Heel apart wordt het slotconcert van Michel Portal enBojan Z. Saxofonist-klarinettist Portal schreef jazzgeschiedenis als muzikant en componist. Vooral in de hedendaagse scene en de improvisatiewereld maakte hij furore. Bojan Z behoort tot de lichting pianisten die moderne jazz vermengen met traditionele volksmuziek. In zijn geval betekent dat een Balkan-connectie. Zijn Xenophonia blijft op dat gebied een aanrader. Extra goed nieuws: er verscheen zopas een gloednieuwe cd van Portal onder de titel Baïlador. Hierop wordt hij omringd door een dreamteam met in de gelederen Bojan Z die meteen ook de rol van producer vervult. Beide heren staan duidelijk op scherp. Dat belooft.

Evenmin te missen is de Europese première van Dave King's Trucking Company, het gloednieuwe project van de drummer uit The Bad Plus. Belgisch is de première van Balaxy Orchestra (een nieuwe versie van de groep Millenniums), en ook Flat Earth Society dat de link tussen film en soundtrack (alweer) een nieuwe dimensie geeft.

wanneer: 23>26/02/2011
tickets: € 12.50/14 (pass €35/40°

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Activist Geert Van Waeg: 'Voetgangers krijgen maar kruimels'
  • Van hippe fietswinkel tot grauwe stadskanker
  • Op stap in de Driesstraat, waar Salah Abdeslam onderdook
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Het einde van de CD? Liefhebbers zeggen nee
  • Salim Haouach quand la gendarmerie Bruxeilloise parlait l'Arabe
  • Martin Parr: to cancel or not to cancel?
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement