'Hangar' sluit technoseizoen af op dak van Docks

© Jon Verhoeft

Een Anderlechtse hangar gevuld met tweeduizend technofanaten. Dat is het concept van Hangar, dat september vorig jaar begon, en meteen vier edities programmeerde. Volgende week sluit het loodsfeest zijn eerste seizoen af, en trekken ze uit hun hangar om op het dak van Docks te feesten. Om zich te onderscheiden gaan ze ver. "We spenderen uren met een koptelefoon, op zoek naar net die artiest die het plaatje kan vervolledigen."

De Brusselse techno scene verdient een pluim. Terwijl in andere Belgische steden steeds meer clubs in slechte papieren zitten, of politici het beste uithangbord van hun stad neersabelen, rijven onze clubs awards binnen, vieren ze een kwarteeuwse verjaardag en lokken ze ronkende namen naar de hoofdstad.

“Het is duidelijk dat het de goede richting uitgaat in Brussel,” beaamt Cameron Heal. Hij stampte vorig najaar samen met zijn kompanen Thibaut Ickx en Marvin Weymeersch Hangar uit de grond. Dat ook zij hun plaatsje verdient in de nachtcultuur hebben ze na een seizoen bewezen. Vanuit het niets kwamen ze met het nieuwe project opzetten.

180813_OrganisatieHangar
© Jon Verhoeft
| Cameron Heal, Marvin Weymeersch en Thibaut Ickx

“Het lijkt alsof het uit het niets komt, maar we zijn er natuurlijk al sinds 2017 mee bezig.” Het drietal is ook niet aan z’n proefstuk toe. Zo werkten Heal en Weymeersch al samen aan een ander feestconcept Donuts. “Maar tegenwoordig is het al Hangar wat de klok slaat. Het was echt hard werken maar we loken dan ook wel keer op keer meer vok. We hebben nu toch echt een buzz gecreëerd.”

Tot in de puntjes

Die bloeiende nachtcultuur maakt het natuurlijk niet makkelijk om je te onderscheiden. Zeker niet met een icoon als Fuse en een rijzende ster als C12 die in dezelfde vijver vissen. “Je moet zorgen dat je uniek bent. Voor ons betekent dat de line-up tot in de puntjes cureren. We spenderen uren met een koptelefoon op ons hoofd, op zoek naar net de juiste artiest om het plaatje te vervolledigen."

De organisatie volgt de artiesten ook op de voet, en dat betekent vooral ook veel andere feesten bezoeken. "Dat is ook een manier om de scene te steunen. Technofeesten organiseren is zeker nog geen big business dus we geven elkaar zo een ruggesteun." Elke editie moet volgens Heal ook een unieke sound hebben. Zo mochten de technobassen in de winter allemaal wat duisterder, terwijl ze voor de editie nu op zoek gingen naar artiesten die iets zomerser klinken.

Maar als elke editie ietsjes anders klinkt, wat maakt er dan precies een Hangar line-up van? “We willen steeds toegankelijk te zijn. Dat wil niet zeggen dat we commercieel programmeren, maar we beseffen wel dat techno steeds populairder wordt. Mensen die voordien wat terughoudend tegenover het genre stonden kunnen we op Hangar binnenloodsen in de muziekstijl. Da’s een enorme meerwaarde, vooral als je daarnaast dan je eigen stempel drukt en wat meer underground namen inplant.”

Zomerreces

Het is die muzikale gevoeligheid die het Hangarteam nu ook zomertaken oplevert. In de vakantiemaanden krijgt het team een eigen podium op Electrofestivals Wecandance en Extrema Outdoor. Even weg uit de hoofdstad dus. “Het is niet dat we bewust wegtrekken uit Brussel, de projecten die we op de festivals aangeboden kregen waren te mooi om naast ons neer te leggen. Dat we dat na amper een jaar al mogen doen, betekent voor ons dat we goed bezig zijn.”

20190424_Docks Dome Hangar
© Jon Verhoeft
| Op vier mei wordt er niet in een Anderlechtse loods, maar op het dak van Docks gefeest.

Cameron houdt de deur ook nog op een kier voor een zomerevenement. “We sluiten niets uit, maar het zal sowieso minder groots zijn. We willen volop inzetten op onze verjaardagseditie in september.” Dat betekent dus dat Hangar zeker terugkomt voor een tweede seizoen. “Absoluut, op 28 september staan we er weer.”

Wie er voor de verjaardagsplaten zorgt, wil hij voorlopig nog niet lossen “maar we hebben wel wat artiesten die we heel graag naar Brussel zouden halen. Peggy Gou vinden we fantastisch en ook Monolink staat hoog op ons verlanglijstje. We zullen zien of dat volgend seizoen lukt. Eerst vier mei nog overleven.”

Voor die laatste editie heeft Hangar trouwens nog een last-minute verhuis geregeld. Ze breken uit hun Anderlechtse loods en trekken naar het dak van shoppingcenter Docks. Het mag er dan wel iets kleiner zijn dan op de originele locatie, maar de 'Docks Dome' heeft een gigantisch terras, waardoor er bij deze zomerse temperaturen ook onder de blote hemel gedanst kan worden.

HANGAR NO 4 4/5, Docks Dome, Lambermontlaan 1

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?