Jordi Savall brengt hulde aan Erasmus' Zotheid

Roel Daenen
© Agenda Magazine
17/01/2013
De 16de-eeuwse humanist Desiderius Erasmus bedacht zijn tijdloze meesterwerk ‘Lof der Zotheid’ op de terugweg van een bezoek aan Rome. Voltooien deed reiziger Erasmus deze bijtende catalogus van de menselijke zwakheden in 1509, in het huis van zijn vriend en geestverwant Thomas More.

Zelf omschreef hij zijn Lof der Zotheid als 'lichtvoetige onzin'. Hij wist vast wel beter, want in deze pamflettair aandoende sotternie veegde hij, bij monde van de Zotheid, de vloer aan met de wantoestanden in de katholieke kerk. Als scherp observator had Erasmus aan het pauselijk hof immers kennis gemaakt met intriges en de welig tierende corruptie, de impact van rijkdom en ambitie en de jacht op pleziertjes van allerlei aard.

De Zotheid had vragen bij de winstgevende handel in aflaten - waaraan Luther zijn beroemde stellingen zou wijden en het begin markeerde van het protestantisme. Er volgden nog meer explosieve standpunten in de Lof, zoals "Het volk laat zich leiden door onzin en verzinsels." Of nog: "Niets is zotter dan oorlogen want met slachtoffers wordt geen rekening gehouden..."

Met dit nieuwe project (met boek en cd, uit bij het label Alia Vox) bewijst gambaspeler en dirigent Jordi Savall de 'Prins der humanisten' alle eer. Het uitgangspunt van 'Lof der Zotheid - Erasmus' is de val van Constantinopel in 1453, een historische gebeurtenis die de renaissance in Europa aanwakkerde. Muzikaal spitst Savall zich dan ook toe op de literatuur uit Erasmus' tijd, uit zowel de Westerse als de Ottomaanse hofmuziek.

Erasmus' denken indachtig, wordt dit een doordacht pleidooi voor dialoog en tolerantie tussen culturen.

19/1, 20.00, €16 > 70

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni