Kenji Minogue: 'Kylie minogue is fake, wij zijn echt!'

Gerd Hendrickx
© Agenda Magazine
15/11/2012
De Gentse elektro­trashformatie Kenji Minogue scoorde dit voorjaar met het absurde 'Naam familienaam' een onverwachte YouTube-hit. Met opvolger 'Danny' lijkt een nieuw cult­fenomeen geboren. Maar wie gaat er schuil achter de vervormde stemmen, de fluo-outfits en foute brillen? Agenda ging op onderzoek uit.

Het damesduo achter Kenji Minogue weet drommels goed hoe je mysterie creëert: op hun Facebook-pagina vind je geen enkele verwijzing naar hun ware identiteit. Die wisten wij inmiddels te achterhalen, maar ons werd verzocht hier enkel hun alter ego's Conny Komen en Fanny Willen te vermelden.

Conny was actief bij een Gents dj-collectief en runt bij de studentenradio Urgent een eigen programma dat ook een spin-off kende als theatershow. Fanny werkte als actrice voor theater en tv, en later als regieassistente bij een bekend dansgezelschap.

Die info sterkte ons in het vermoeden dat Kenji Minogue een uit de hand gelopen grap is van twee performers die een parodie op een elektrogroep neerzetten, maar daar is Fanny het niet mee eens: "Wij nemen onze muziek heel serieus en wij willen helemaal niks parodiëren! Conny en ik hadden echt de bedoeling om een groep te beginnen en omdat we het publiek willen laten dansen, zijn we spontaan bij dansmuziek beland. Wij willen vooral onszelf zijn in onze muziek. We komen beiden van de boerenbuiten en zijn trots op onze roots. Daarom zingen we in het West-Vlaams, de taal die we spreken tegen ons meetje en thuis."

Jezelf zijn, valt dat wel te rijmen met die geflipte kostuums van de clip van 'Danny'?
Fanny
: Tuurlijk wel. Wij zíjn geflipt en kleurrijk en dat uiten wij in onze kostuums. Die zijn bedacht door Tom Van Der Borght. Samen met producer Mista Pig en videoclipmaker Goran Grahovac vervolledigt hij ons team. Tom komt ook van de buiten en verwerkt die afkomst in zijn ontwerpen. Hij heeft een hele collectie geïnspireerd op zijn moeder. De brillen die wij dragen in de clip van 'Danny', zijn van haar. Je roots laten clashen met de hoogdoenerij van de modewereld, dat vinden wij tof. Dat hebben wij vorig weekend ook gedaan in Parijs. Op het ASVOFF, een festival voor fashionfilms in het Centre Pompidou, hebben we met onze clip van 'Danny' de Prijs voor Beste Nieuwkomer gewonnen. En nadien mochten we spelen op de afterparty in Club Silencio van David Lynch! Kundu da voorstel'n: "A je ni kan kome, wel komt gi dan ni" voor al die Franse fashionista's!

En hoe past de feministische boodschap van 'Naam familienaam' in dit verhaal?
Fanny
: Ik weet dat veel fans dat nummer interpreteren als een aanklacht tegen alle zatte mannen die vrouwen lastigvallen op café. Lesbiennes denken dat het gaat over een discussie tussen vrouwen over wie de naam aan hun kind mag geven. Wij vinden dat de max, maar het was nooit onze bedoeling. Voor ons gaat dat nummer gewoon over identiteit. Kijk, bij Kenji Minogue werken wij rond drie thema's (kurkdroog): identiteit, vrijheid en hygiëne. Identiteit: waar sta je voor, wie ben je, oe es jouw noam? Vrijheid: aj'et ni wil toen, wel doe et danni! En hygiëne: omdat hygiëne écht wel belangrijk is.

Dat liedje ken ik nog niet.
Fanny: Dat is 'Stinkie winkie', een nummer over het feit dat iedereen wel eens een stinkie winkie heeft en dat we ons daar niet over hoeven te schamen. Er is nog geen clip, maar we zingen het al live.

Tot slot: wat hebben jullie met Kylie Minogue?
Fanny: Niets! Kylie is van Australië, wij zijn van West-Vlaanderen. Kylie is compleet fake. Wij willen echt zijn!


Kenji Minogue
wanneer
: 21 november 2012 om 21.00 uur
tickets: gratis
-------------------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni