Marcus Miller over Toots: 'De muziek die hij speelde, raakte je'

Bassist en producer Marcus Miller (°1959) werkte ooit samen met Toots. “Hij maakte je beter.”

Marcus Miller: Mijn eerste contact met Toots gaf me meteen een goed gevoel. Hij bedankte me voor een song die ik voor hem geschreven had. Wat hij ook speelde, het was prachtig. Het is haast een schande dat mensen hem een geweldig jazzharmonicaspeler noemen. Want hij componeerde muziek die op elk instrument tot zijn recht komt en de harmonica oversteeg.

Het feit dat hij gitaar speelde, bewijst dat?
Miller
: Precies. Wanneer hij gitaar speelde, was dat net zo mooi. Mijn favoriete plaat van hem is Affinity, de plaat die hij opnam met Bill Evans. Ik ben er altijd naar blijven luisteren, nu al bijna veertig jaar.
Wanneer Toots speelde met een andere muzikant, bracht hij het beste in hem naar boven. We zouden bijvoorbeeld nooit het genie van Jaco Pastorius hebben ontdekt als Toots niet met diens composties aan de slag was gegaan.
Toots kon ook zeer goed de muzikale kwaliteiten van zijn collega’s inschatten. En zij wilden allemaal met hem werken omdat hij zo’n lyrische muzikant was. Toots speelde muziek die je inspireerde.
Toen hij ouder werd, werd hij wel wat minder subtiel. Ik herinner me dat hij als jurylid een jonge band moest beoordelen. Na de show had hij maar één woord over voor hen: ‘Practice’!
Het is erg droef dat hij er niet meer is.

In memoriam: Toots Thielemans (1922-2016)

Jazzmuzikant en componist Toots Thielemans is maandagochtend op 94-jarige leeftijd overleden. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • (Dé)livrés à domicile: le bonheur devant la porte
  • Hoe corona cultureel en culinair overleven?
  • Galerie Grafik verspreidt liefde in tijden van corona
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement