Merdan Taplak zorgt voor muzikaal vertier op Autoloze zondag

Noem Merdan Taplak zeker niet zomaar Balkan beats-dj, zeg liever "Turkse kruidenier van dansklanken", bij wie je terechtkunt voor "een pikante mengelmoes van muziek uit alle wereldstreken". De jonge Antwerpenaar van Turkse afkomst is aan een Europese doorbraak bezig. Op Autoloze zondag treedt hij op voor de Beursschouwburg.

Zelf noemt Merdan Taplak zijn muziek "een mundial mash-up met daarin muziek uit alle windrichtingen", al negeert hij niet dat zijn Turkse afkomst meespeelt in zijn muziekkeuze, zij het onbewust. "Vroeger stond de Turkse televisiezender thuis ofwel op voetbal, ofwel op een of andere muziekshow. Ongetwijfeld hebben die klanken en instrumenten me muzikaal gevormd. Er sluipen dus altijd wel wat oosterse klanken mee de set in. Verwacht dus maar een stevige portie Balkan en oriental grooves!"

Wat zijn de andere invloeden in je dj-sets?
Merdan Taplak:
Ik ben opgegroeid met elektronische muziek zoals techno en house. Pas later heb ik wereldmuziek en Balkanmuziek ontdekt. Nu probeer ik die twee genres te overbruggen door een flinke elektronische scheut door mijn mixer te draaien.

Je treedt zowel op als dj als met een orkest met enkele blazers die live meespelen. Om het geheel meer kracht te geven?
Taplak:
Het orkest geeft niet alleen meer kracht, het zorgt ook voor meer spektakel en interactie. Het Merdan Taplak Orkestar balanceert tussen een dj-set en een volledig live optreden.

Wat vind je van een initiatief als Autoloze zondag?
Taplak:
Te gek! Niets leuker dan kuieren of gezellig fietsen op de anders zo drukke straten. De mensen komen buiten, treffen elkaar op terrasjes en doen een praatje. Ook qua geluidsoverlast zal het best een verschil zijn. Zelf woon ik in Antwerpen, waar ik soms gek word van het geluid van al die motoren. Ik hoor liever een fietsbel dan een claxon.

Hoe denk je over Koning Auto in de stad?
Taplak:
Zelf neem ik vaak de auto omdat het anders voor optredens niet te doen zou zijn. Ook in de stad durf ik al eens de wagen te nemen, zeker als het regent. Ik probeer er op te letten, maar luiheid en gemakszucht nemen soms de overhand… (Lacht) Ik ben wel voorstander van grote autovrije zones in de stad, zolang er maar voldoende goede alternatieven zijn.

Gebruik je zelf de fiets?
Taplak:
Ik associeer fietsen voornamelijk met de zomermaanden: ik hou er dan van om van het ene terras naar het andere te fietsen. Qua fietsaccommodatie kan het in onze steden wel beter. Ik ben deze zomer vaak in Nederland gaan optreden, het valt meteen op hoe anders de fietscultuur er is.

Zou je in Brussel fietsen?
Taplak
: Enkel als de zon schijnt!

:: Merdan Taplak Orkestar, 19/9; 17.00; Beursschouwburg


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Het clandestiene café: verboden avond aan de toog
  • De geldstromen van We Love BXL blootgelegd
  • Dalende verkoop dwingt chocolatiers om creatief te zijn
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Françoiz Breut: Brusselse popbricoleur in Vlaamse velden
  • United Fashion Festival: la mode, aussi, se remet en question
  • Naomi 'Namglam' Waku: makeup is an art form
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement