't Hof van Commerce ontwaakt uit zijn winterslaap

© Guy Kokken
Nee, het nummer ‘Kinders in bedde’ gaat niet over hun eigen kinderen. “Eigenlijk zeggen we tegen de mensen: steek jullie kinderen nu maar in bed, want het echte werk gaat beginnen. ’t Hof van Commerce is terug.”

Het leven zoals het is: 't Hof van Commerce. Het is zondagmiddag en we bevinden ons in een rijhuis in Gentbrugge precies aan dezelfde keukentafel waar dj Kristof '4T4' Michiels en de MC's Serge 'BZA' Buyse en Flip Kowlier besloten dat het tijd werd 't Hof van Commerce uit zijn winterslaap te wekken. Ten huize Buyse praten we met een rapper die er prat op gaat buiten het hiphopwereldje te staan. "Laatst belden twee plaatselijke MC's me op om te vragen of ze hun plaat eens mochten laten horen, zodat ik wat feedback kon geven. Dat is zowat het dichtste dat ik ooit bij het wereldje gestaan heb!"

Ondertussen maakt Mona, dochter des huizes, een tekening van meneer de journalist, en dropt Flip Kowlier zijn zoontje Vince. Hij moet even weg en dan is het handig dat een van zijn moaten in de buurt woont. Nog wat later loopt dochter Buyse achter zoon Kowlier aan met een ratelende speelgoedkrokodil. Tot daar de zondagsrust. En tot daar de seks, de drugs en de blingbling, in een muziekstijl die van buitenaf nochtans gedomineerd lijkt door pose. 't Hof van Commerce overleeft al vijftien jaar omdat het zich daar nooit iets van aangetrokken heeft.

Hoe is het idee van een comeback ontstaan?
Serge Buyse
: In theorie zijn we nooit gesplit. In de praktijk is het natuurlijk wel een comeback, want voor een zestienjarige is het geleden van zijn negende dat we een album uitbrachten. Na de soloplaten wilden we opnieuw samen optreden, niet om de fans met prekerige raps te onderhouden, maar om hun te geven waarvoor ze komen: feestelijke partymuziek met af en toe wat grootsprakerige humor. Zogenaamd 'keeping it real' is niet aan ons besteed. En succes slaan we evenmin af.

Dat schijnt aardig te lukken. Er zaten blijkbaar heel wat fans te wachten op nieuw werk, getuige de hoge binnenkomst van Stuntman in de iTunes-hitparade en de Ultratop.
Buyse
: Ja, op dit moment zijn we aan het bikkelen met Adele en Bruce Springsteen. Dat zie ik wel zitten, een paar keer haasje-over springen met Adele. De plaat is nog maar een week uit en er zijn al bijbestellingen. We hadden het een beetje zien aankomen: het zestienjarige neefje van Flip vertelde me dat zijn klasgenoten regelmatig naar de nieuwe plaat vroegen. En gisteren tijdens de try-out ben ik voor het eerst in mijn leven geconfronteerd met verzamelaars! Die gasten wilden de vinylsingle én de cd-promosingle!

Het betekent vooral dat jullie na vijf albums stilaan een oeuvre beginnen te krijgen. Levert dat eindelijk ook respect op in thuishaven Izegem?
Buyse
: De laatste keer, op Izegem Zomert, werden we voor het eerst echt goed ontvangen. We zijn altijd populairder geweest in het Brugse en aan de zee dan in Izegem, waar we vandaan komen. Misschien hebben ze daar te veel moeten horen: "Ah, ge zijt van Izegem! Zeg ne keer hoe laat da't is." Ik begrijp dat wel. Op den duur gaan de mensen zeggen: "Ja ja, 't is goed, ik heb daar niets mee te maken." Gelukkig worden we nu op basis van onze nieuwe nummers beoordeeld. Ik gruwel bij de gedachte een vergane glorie te zijn. Maar ons genre is eigenlijk nog te jong om al oude MC's gezien te kunnen hebben. De leden van de Beastie Boys zijn ook nog maar 45. Als zij nog geloofwaardig kunnen zijn, moeten wij dat ook kunnen. Je mag dus zeker nog platen van 't Hof verwachten. De luxepositie waarin we nu zitten gaan we niet zomaar te grabbel gooien.

aanvang: 20.00 uur
tickets: UITVERKOCHT!
------------

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • La Boum. 'Dit krijg je als je jongeren negeert'
  • Parking 58: Archeologen vinden tienduizenden overblijfselen uit het oude Brussel
  • Edouard Vermeulen heeft het gehad met de koopjes en de fast fashion
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Simon Spruyt: stripheld en ambetanterik
  • Pink Screens: à la chasse aus pyrales avec Roxanne Gaucherand
  • Nouvelle Belgique: 3D, a new live experience
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement