Week van de klank: KLANKVERBOND stelt voor...

© Klankverbond

Nu de Week van de Klank Brussel weer onderdompelt in een auditief bad, maakt Klankverbond van die gelegenheid gebruik om een aantal audiomakers in de kijker te zetten. De vereniging selecteerde enkele verhalen die je gehoord moet hebben. Die kan je hieronder integraal beluisteren.

BXL Speaks

Luister hier naar BXL Speaks.

Officieel is Brussel een tweetalige stad. Maar spits je oren: zo strikt klinkt dat op straat helemaal niet. Omar Hobo trok – met een omweg via de nachtwinkel voor wat Cara’s – naar het Sint-Katelijneplein om te horen hoe de Brusselse jongerentaal evolueert. Met enorm diverse invloeden van het Lingala tot het Marokkaans. Binnen de tien minuten ben je een volwaardig polyglot.

Cleavage R.

Luister hier naar Cleavage R.

Rebecca Lenaerts verdiept zich in de fictie van Paul Pourveur. Een indringende monoloog over een nachtelijke dwaaltocht door Brussel. We dwalen om drie uur ‘s ochtends met de man mee over het De Brouckèreplein, op zoek naar een visioen. Want zoals Lenaerts al snel duidelijk maakt: “het begint altijd met een visioen.”

Rihab

Luister hier naar Rihab.

Wederick De Backer maakte een pakkend portret van (en met) Rihab Bouzid. “Gewoon een meisje die gewoon soms met jongens speelt, en die probeert haar religie te praktiseren.” Rihab vertelt zonder blad voor de mond over het leven als jonge, praktiserende moslima. Al neuriënd haakt ze haar eigen verhaal aan elkaar.

SHANOU

Luister hier naar SHANOU.

Tweetaligheid in audioverhalen, het blijft een moeilijke klus. Maar in Shanou slaagt Hadewijch Vanhaverbeke er wonderwel in. Haar verhaal werd een auditief portret van Shanou. Een van de deelnemers aan de Zinneke parade. Naast het portret is Hadewijch vooral een meesterlijk verteller, die enkel met woorden een beeld in je hoofd kan planten.

SCHAREN EN SNAVELS

Luister hier naar Scharen en Snavels

'Scharen en Snavels' is een poëtische schets van de Vogelzangwijk (Sint-Pieters-Woluwe). De ingrediënten van deze sociaal-artistieke en participatieve creatie zijn de verhalen en dromen van bewoners en voorbijgangers, soundscapes, gelach, liedjes en enkele imitaties van vogelzang. Gemaakt door BNA-BBOT als geluidswandeling maar ook erg fijn om te beluisteren zonder het wandelen.

Sonar(t)iens

Luister hier naar Sonar(t)iens

"Het treurigste gevoel dat ik ken, de weg weten in een gebouw dat niet meer bestaat." Studio Sonart is de oude filmstudio in Sint-Pieters-Woluwe waar de BRT in de beginjaren televisie heeft gemaakt en waar het RITCS een lange tijd makers allerhande heeft opgeleid. In 2012 werd Studio Sonart na vele jaren van gebruik ontruimd en verlaten, maar niet voordat Frederik De Clercq een verhalende, muzikale blauwdruk kon maken van het gebouw.

Het laatste etmaal

Luister hier naar Het laatste etmaal

Dieter Vandepitte ging aan het jaareinde van 1998 op zoek naar "de bewoners" van de straten van Brussel. In 'Het laatste etmaal' schetst hij een portret van enkele daklozen in het licht van de eindejaarsperiode.

Electrodynamic

Luister hier naar Electrodynamic

Roel Heremans is geluidskunstenaar en maakte een muzikale compositie op basis van opnamesvan elektronica apparatuur in de Media Markt in Brussel.

WEEK VAN DE KLANK > 7/2, Verschillende locaties

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?