Zwangere Guy werkt aan eerste mixtape

© Ivan Put

Omdat swag, stoer en chill allemaal cliché waren geworden, zei men bij de Brusselse hiphopcrew Stikstof af en toe: "Die shit is zwanger." Het zwangerst van al bleek rapper Gorik van Oudheusden, tegenwoordig dus Zwangere Guy.

"Ik heb een grote muil, en zeker mijn eerste solotrack 'Jij niet zien' was heel laidback," beaamt hij, in volle verwachting van zijn eerste mixtape. Zwangerschapsverlof Vol. 3 verschijnt in april, op 'Guy'de Vrijdag'. "Bij mij draait alles rond de G. Bij Stikstof was ik eerst Omar-G. Ik heb altijd graag met woorden en alliteraties gespeeld, ook al ben ik pas laat rapteksten beginnen schrijven."

De dingen die hij bij Stikstof niet kwijt kan, duiken op bij Zwangere Guy. Dat hij graag van flow wisselt, werd al duidelijk op 'Dokter Guy', waarop hij afrekent met zijn zware verleden en waarbij hij tegelijk een hilarisch patserige video verzon.

"Het is allemaal heel dubbel. Ik pats graag. Wat een ander daarvan denkt, maakt me niet uit. Ik zie er de kunst van in. De nieuwe video met Le 77 ga ik in wit kostuum opnemen tussen de karkassen, inclusief nepbloed. Mooie shots, veel kleur en daar enkele karakterkoppen tussen. 't Is eens wat anders dan vijftig man bij elkaar in kikkerperspectief. Ik probeer altijd iets te maken wat ik in België niet zie."

Hulpkok
Het enfant terrible van de Brusselse laidback rap heeft zijn parcours eigenhandig moeten uittekenen, want met studeren stopte hij op zijn veertiende. "Ik heb een heel chaotische opvoeding gehad. Daarom komt mijn muziek soms chaotisch over. Ik ben op leercontract begonnen in de bouw, als metselaar en dakwerker. Het heeft me gehard, maar ik wou er niet versteend raken, zoals mijn collega's die alleen maar aan geld konden denken."

Later werkte hij zich in het AB Resto op van afwasser tot hulpkok, en nu is hij aan de slag bij de Brusselse jeugdhuizen 't Mutske en Dar, en coördineert hij het nieuwe jongerenproject in de oude [PIAS]-gebouwen in Anderlecht. Daar is hij met de makkers van FRoNTAL, het label achter Stikstof en Zwangere Guy, een studio aan het bouwen.

Op zijn mixtape toont hij straks alvast dat achter de stoere borstkas een klein hartje schuilt. "Op de eerste track klinkt het meteen: 'Constant presteren, presteren, harder gaan, is dat het leven? / Kijk ik ben anders dan wie dan ook en wat om 't even / De laatste dagen ben ik overal mijn hoofd vergeten / Maar ik ben verslaafd aan dit en niemand houdt me nu nog tegen / Elk detail is afgewerkt tot op de millimeter / Eén zaak is zeker: hier is zakendoen nooit het eerste / Praten is een vak, verkopen is een tweede / En de Guy, die geeft het gratis weg, dus iedereen tevreden'. Hiphop is mijn dope geworden. Ik ontleed het als wiskunde. Ik drink en rook nog steeds graag, maar het is fel geminderd, want ik ben te lang triest geweest. Muziek helpt de shit opkuisen."

> Zwangere Guy: Frontal presents.... 25/02, 22.00, Beursschouwburg, Brussel
> Lefto - 'In transit'. 19/03, 18.00, AB, Brussel

 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
BRUZZ Magazine
deze week
  • Schepen Sihmae Haddioui over haar #metoo-verhaal
  • Marc Noppen (CEO UZ Brussel) is niet verrast door de stijgende coronacijfers
  • Plan voor nachttreinen botst op hoge kosten
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Kunstenaars uit de hoofdstad pakken Oostende in
  • Culturele tips voor een spannende zomer in Brussel
  • 'Croire que les festivals d'été n'attirent que des jeunes est une idée erronée'
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement