Napoleon Bonaparte Alpen

200 jaar Waterloo: omtrent Napoleon

Michaël Bellon
© Brussel Deze Week
10/06/2015

In Waterloo wordt de Slag van 18 tot 20 juni herdacht met een reconstructie waarvoor vijfduizend figuranten, driehonderd paarden en honderd kanonnen worden ingezet. Maar ook in Brussel wordt er enige ruchtbaarheid gegeven aan de verjaardag.

LEGERMUSEUM
Het museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis leent momenteel verschillende collectiestukken uit aan musea in Waterloo, maar organiseert zelf ook een tentoonstelling in de Arcades onder de triomfboog van het Jubelpark. Die tentoonstelling heeft drie luiken. Het luik ’10 naties’ staat stil bij het verdeelde Europa aan het begin van de negentiende eeuw. Tien authentieke legeruniformen illustreren de staten die onder invloed van Napoleon stonden enerzijds, en de geallieerde staten anderzijds. Het luik ’10 sites’ gaat in op het oeuvre van Jacques Madyol (1871-1950), één van de vele kunstenaars die het slagveld bezocht om er de boerderijen, wegen en gehuchten te schetsen die van strategisch belang waren. Tien van zijn werken worden geconfronteerd met oudere prenten en actuele foto’s van diezelfde sites. Het luik ’10 getuigen’ ten slotte gaat aan de hand van persoonlijke objecten, portretten en getuigenissen in op het feit dat in Waterloo soldaten van het leger van het kersverse Verenigd Koninkrijk der Nederlanden oog in oog stonden met landgenoten die streden in een Frans uniform.

‘Waterloo 1815-2015. Europa Uitgedaagd’, tot 31 oktober, Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, Jubelpark 3, Brussel, gratis, www.klm-mra.be

FARO EN DE FRANSE TIJD
Het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed Faro greep de tweehonderdste verjaardag aan om het juninummer van zijn tijdschrift te wijden aan de Franse tijd. Het tijdschrift presenteert een aantal objecten en documenten uit de Vlaamse erfgoedcollecties die met het Franse bewind te maken hebben, maar zelden de volle aandacht krijgen. Historicus en Napoleonkenner Johan Op de Beeck schreef een bijdrage over de invloed van de slag bij Waterloo op onze gewesten. Faro bezocht ook het gloednieuwe Mémorial 1815 dat het erfgoedtoerisme in Waterloo een modern elan moet geven.
Het tijdschrift wordt voorgesteld bij deBuren op een avond waarop Bart Van Loo, Frankrijk-kenner en auteur van het boek Napoleon de centrale gast is. Hij brengt in Napoleon. De schaduw van een revolutie zijn visie op de Franse veroveraar, met een introductie door Roel Daenen en muziek van Geert Hellings.

23 juni 2015, 19.30 uur, deBuren, Leopoldstraat 6, Brussel, 5 euro, www.faronet.be, www.deburen.eu


DE SCHOONHEID VAN DE SLAG
In de Koninklijke Bibliotheek besteedt men aandacht aan de Slag met een tentoonstelling die historische documenten en hedendaagse kunst met elkaar verbindt. De KBR beschikt namelijk over honderden prenten, tekeningen, boeken, medailles en kaarten die de slag, het slagveld en de strijdende legers in beeld brengen. Daaruit werd een selectie gemaakt die wordt getoond in dialoog met nieuw werk van hedendaags kunstenaar Koen Broucke. Bij het historische materiaal zit werk van onder meer Joseph Mallord, William Turner, Francisco Goya en James Ensor.

De schoonheid van de oorlog. Waterloo 1815-2015, van 17 juni tot 15 september, van 9.00 tot 17.00 uur, Koninklijke Bibliotheek, Kunstberg / Keizerslaan 2, Brussel, gratis, www.kbr.be


WILLEM I
Ook de gidsorganisatie Brukselbinnenstebuiten richt de blik op de periode 1894-1930. Op zaterdag 20 juni trekt Brukselgids Stefan Moens door Brussel voor een nieuwe toer met de welluidende titel ‘Wilden we Willem wel na Waterloo?’, die gaat over de Franse en Hollandse tijd in Brussel. Natuurlijk komt de afbraak van kloosters, kerken en stadswallen, en de invoering van de Republikeinse kalender en de Code Napoleon tijdens de Franse tijd aan bod. Maar er is ook aandacht voor de synthese die koning der Nederlanden Willem I - op 21 september 1815 werd ingehuldigd op het Koningsplein - na Waterloo wilde maken tussen traditie en moderniteit.

22 juni, 17u, Barricadenplein, www.brukselbinnenstebuiten.be


WILLEM II
Ook over de figuur van Willem II, zoon van Willem I en prins van Oranje tijdens de slag van Waterloo, valt veel te vertellen. De Nederlandse historicus Jeroen van Zanten, die zijn biografie schreef, weet alles van deze ‘held van Waterloo’, die gewond raakte in de strijd, precies op de plek waar vandaag de Leeuw van Waterloo staat. Van Zanten is ook een van de auteurs van het boek Waterloo, 200 jaar strijd, dat deze maand verschijnt, en zal dus een serieuze boom kunnen opzetten met Napoleonkenner Johan Op de Beeck (1957).

16 juni, 20u, Ambassade van Nederland, Kortenberglaan 4-10, Brussel, gratis (res.), www.deburen.eu


NAPOLEON IN RUSLAND
Op 11 juli gaat in Cinema Aventure ook de documentaire World’s Smallest Grande Armée in première. In de film van honderd minuten zie je hoe documentairemakers Dimitri Dumortier en Karsten De Vilder van het Antwerpse productiehuis Ducktape als een tweemansleger in Frans uniform van Moskou naar Vilnius wandelen in het spoor van Napoleon, die zich tweehonderd jaar geleden vastliep in de sneeuw nadat hij Moskou had veroverd.

11 juni, 20u Cinema Aventure, Brussel met Nederlandse en Franse ondertitels en live muziek, www.wsga-doc.com


TOONE
Poppentheater Toone duikt met zijn repertoire vaak de vaderlandse geschiedenis in en doet dat ook deze maand met Napoleon & Waterloo, dat er elke donderdag vrijdag en zaterdag te zien is (in het Frans).

Tot 27 juni, Petronillagang (Grasmarkt 66), Brussel, www.toone.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Cultuurnieuws, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni