Annelies Verbeke: De Belgen zijn beter

Michaël Bellon
© Agenda Magazine
02/05/2008
Bovenstaande vaststelling maakte criticus Arjen Fortuin in januari 2006 in NRC Handelsblad, toen hij de balans opmaakte van de recentste jaren literaire productie in het Nederlandse taalgebied. Een van zijn goede argumenten heette Annelies Verbeke, maar die wantrouwt de hype toch een beetje.

Annelies Verbeke (Dendermonde, 1976) debuteerde in 2003 op vrij onnavolgbare wijze bij uitgeverij De Geus met de roman Slaap!, die prompt genomineerd werd voor de Libris Literatuurprijs en bekroond werd met het Gouden Ezelsoor en de Vlaamse Debuutprijs. NRC Handelsblad noemde Slaap! toen "het meest indrukwekkende debuut dat in de Nederlandse letteren is verschenen sinds Blauwe maandagen van Arnon Grunberg".

Inmiddels werd Slaap! naar meer dan tien talen vertaald en zorgde Verbeke voor een vervolg met haar roman Reus uit 2006 en de vorig jaar verschenen verhalenbundel Groener gras. De Nederlanders zijn haar allerminst uit het oog verloren, want NRC Handelsblad publiceert nu wekelijks haar column 'De wereld van Verbeke', en de Nederlandse ambassade in Brussel nodigt haar deze week uit voor een literaire avond. Daar zal ze voorlezen uit Groener gras, misschien ook wat poëzie brengen, en het publiek de kans geven om vragen te stellen over haar werk.

Fins filmscenario
Op het moment dat we met haar spreken is Annelies Verbeke net terug in Gent na drie weken Estland, waar ze even writer in residence mocht zijn in een afgelegen huisje aan de Finse baai. Annelies Verbeke: "Ik had er de rust om veel te kunnen schrijven, dus ik ben heel tevreden. Ik heb wel wat ideeën voor iets nieuws, maar dat moet nog even wachten. Ik heb vooral gewekt aan het scenario voor de film Swoony. Ik ben ondertussen bezig aan de vijfde versie, die moet dienen om een coproducent over de streep te trekken. We kregen al een productiebudget van het Vlaams Audiovisueel Fonds toegewezen, maar dat alleen volstaat niet."

Swoony zal worden geregisseerd door de Brusselse cineaste Kaat Beels. Kende Verbeke die nog van haar jaartje postgraduaat Scenarioschrijven aan het Brusselse Rits? "Nee, eigenlijk heeft het productiehuis MMG ons samengebracht. Kaat had gepolst of de rechten van Slaap! nog beschikbaar waren, maar die zitten bij een Nederlands productiehuis dat er ondertussen ook alweer een tijdje mee bezig is. Ik had haar bekroonde kortfilm Cologne gezien en we zijn samen gaan zitten brainstormen om iets nieuws uit de grond te stampen. Terwijl ik me na de frustrerende ervaring met Dogdreaming (in 2003 geselecteerd als 'European Pitch Point' op het filmfestival van Berlijn maar uiteindelijk niet verfilmd, mb) had voorgenomen om nooit nog een film te maken."

Exotisch
Verbeke pendelt tegenwoordig regelmatig naar Nederland, waar ze minstens even vaak op literaire avonden wordt gevraagd als in Vlaanderen. Kijken ze daar met andere ogen naar haar werk dan hier? Verbeke: "Dat zou kunnen, al heb ik daar toch niet zo'n zicht op. Mijn debuut werd eigenlijk eerst en vooral in Nederland goed onthaald. Over Reus waren de meningen verdeeld, maar Groener gras werd dan weer duidelijk beter gesmaakt in Vlaanderen dan in Nederland. Waaraan dat ligt is mij een raadsel, maar misschien is er toch een smaakverschil. Slaap! was wel mijn meest 'Vlaamse' boek, maar toch ook weer niet zo Vlaams dat het voor de Nederlanders exotisch werd. Over dat stuk in NRC Handelsblad was ik trouwens zelf eerst enthousiast omdat ik ook wel vind dat de Vlaamse schrijvers goed bezig zijn. Maar eigenlijk heb ik liever dat men het gewoon over het Nederlandse taalgebied heeft. Evoluties waarbij groepen kleiner en fanatieker chauvinistisch worden zijn meestal niet zulke goede evoluties."

:: Annelies Verbeke - literaire avond
wanneer: 6 mei om 19.45 uur
waar: Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden (zaal M), Hermann-Debrouxlaan 48, Oudergem
tickets: 7,5/3 euro (studenten)
via: Boekhandel Malpertus, Nieuwstraat 7, Tervuren (dinsdag > zaterdag van 10.00 > 12.30 uur en 14.00 > 18.00 uur) - 02-767.86.94

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni