Anton Solomoukha: Boom boom rococo

Yves De Vresse
© Agenda Magazine
11/03/2009
Anton Solomoukha is een Oekraïense kunstenaar die zijn geboorteland in 1979 ontvluchtte om in Parijs zijn artistieke zelfontplooiing te gaan zoeken. Zijn werk van toen kan niet vergeleken worden met zijn huidige productie.

Na zijn opleiding als muralist werd hij, zoals zovelen, ingeschakeld om de realisaties van het socialisme te verheerlijken. Die ongetwijfeld belangwekkende verwezenlijkingen op het gebied van scheikunde of mijnbouw konden Solomoukha maar matig inspireren. Wat hij zocht was een omgeving waarin hij zijn demonen en fantasieën vrij spel kon laten.

Deze vrijheid bracht hem tot een zeer eigen manier van beeldenassociaties die alle mogelijke oude en moderne mythes aanpakt om de toeschouwer te confronteren met beelden die niet zelden composities van klassieke Meesters overnemen. De barokke fotomontages van Solomoukha zijn ook schatplichtig aan zijn verleden als officiële schilder. De drukke, soms echt volgepropte composities willen niets onvermeld laten. Het kleurgebruik is subtiel, met theatrale clair-obscur en perfect uitgebalanceerde complementariteit. De overdadige accessoires die de mise-en-scène bevolken verraden een verleden in theater en cinema. De kitsch wordt bewust gehanteerd; elk onderdeeltje is bewust geïntroduceerd.

Freud is natuurlijk nooit veraf in werken die bulken van de suggestieve beeldspraak en de erotische symboliek. Onschuldige gebruiksvoorwerpen krijgen een heel andere dimensie toebedeeld eenmaal ze door de mangel van zijn vrolijke brein zijn gehaald. Roodkapje tart de gewillige slachtoffers van hun eigen zelfvoldaanheid. Ironie en blijheid zijn wezenlijke kenmerken van dit werk, maar men mag zich de vraag stellen of de hupse taferelen niet dienen om een zekere tristesse te camoufleren. De 'boom boom rococo' van Solomoukha zou wel eens een desperate, finale maskerade kunnen zijn. Carnaval aan de rand van de afgrond.

:: Anton Solomoukha
wanneer: > 18.4.2009 - dinsdag > zaterdag van 14.00 > 19.00 uur
waar: Galerie Pascal Polar, Charleroisesteenweg 108, Sint-Gillis, 02-537.81.36, www.pascalpolar.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni