Bae Bien-U vereeuwigt pijnboombossen

Heleen Rodiers
© Agenda Magazine
10/10/2008
Hyundai en elektronica, allemaal made in Korea. Niets van dat alles in de beelden van Bae Bien-U. Hij grijpt terug naar het Koreaanse verleden en maakt foto's van uitgestrekte pijnboombossen. Een ode aan de natuur en een prima recept voor onthaasting.

Bae Bien-U (1950) is autodidact maar hij heeft buiten de grenzen van Zuid-Korea een grote schare fans. Daar hoort zelfs Sir Elton John bij. En de zanger is een kenner - hij heeft een fotocollectie in huis waar menig fotoliefhebber jaloers op mag zijn. Bae Bien-U, altijd al geïnteresseerd in landschappen, begint in de jaren 1970 met fotograferen. Vanaf 1985 concentreert hij zich enkel nog op uitgestrekte dennenwouden, wat resulteert in de serie Sonamu, Koreaans voor pijnboom. De pijnboom groeit overal in Korea maar Bien-U focust op de wouden die de oude stad Gyeongju omringen, de vroegere hoofdstad van het Silla-koninkrijk. De heilige pijnbomen op de heuvels rond de stad zijn er geplant ter nagedachtenis van de koningen.

De foto's zijn vaak in zwart-wit genomen, soms in zachte kleurtinten. De panorama's worden op groot formaat afgedrukt: je kunt bijna zelf wandelen tussen de bomen, de knoestige schors aanraken en er luisteren naar de wind die de dennennaalden heen en weer wiegt. De lange sluitertijden en het mistige licht resulteren in mysterieuze en dromerige beelden. Ze stralen een sacrale rust uit die mijlenver staat van het jachtige leven in een grootstad als Seoel. Bien-U wil de natuur een plaats geven in een wereld waar technologische ontwikkeling een sterke vlucht neemt. Tegelijk grijpt hij terug naar het Koreaanse verleden, waar de natuur nog een belangrijke plaats kent. Met zijn foto's actualiseert Bien-U de eeuwenoude natuurtafereeltjes in Oost-Indische inkt. Hetzelfde sonamu-motief vereeuwigt hij trefzeker en puur met een modern medium. Oost en West ontmoeten elkaar: het oosterse motief legt hij vast met het westerse medium fotografie.

Bien-U creëert een mooi zenmoment. Wanneer je op een druilerige dag je ontspannende middagwandeling in het park achterwege moet laten, is verdwalen in de foto's van Bien-U een mooi alternatief. De dennengeur moet je er wel zelf bij denken.

:: Sacred Wood
wanneer: 10 oktober > 18 oktober - dinsdag > zondag : 10.00 > 18.00 uur - donderdag: 10.00 > 21.00 uur
waar: Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel, 02-507.82.00, info@bozar.be
inkom: gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni