Bains Connective moet misschien uit zwembad van Vorst

© FM Brussel
27/01/2009
De vzw Bains Connective, de artistieke werkplaats in het voormalige gemeentelijke zwembad van Vorst, moet misschien verhuizen. De eigenaar stuurde een uitzettingsbevel, hij wil het gebouw verkopen. Een beslissing van de gemeente over de aankoop van het gebouw blijft uit.

Al meer dan tien jaar is het vroegere badhuis van Vorst een bruisende plek voor artistiek talent. Kunstenaars kunnen er terecht en er vinden ontmoetingen, workshops en nog veel meer plaats.

Bains Connective mocht het gebouw gratis gebruiken in ruil voor de renovatie ervan. Maar de eigenaar, film- en vastgoedinvesteerder Dominique Janne, wil de kunstenwerkplaats nu weg uit het pand.

"Die elf jaar dat we hier gratis mochten blijven, zijn nu voorbij," zegt Ruth Flikschuh van Bains Connective. "De eigenaar wil nu de huurovereenkomst stopzetten. Hij beweert dat de werkzaamheden niet verlopen zijn volgens de afspraak. Maar we hebben gedaan wat mogelijk was in onze omstandigheden."

De vzw praat al met de gemeente Vorst over een oplossing. Die is geïnteresseerd om het badhuis aan te kopen in het kader van een wijkcontract en er wijkwerking te organiseren. "Dit is een wijk die een enorme behoefte heeft aan openbare ruimte. Als de gemeente en de VGC nu niet tot een overeenkomst komen, dan moeten wij hier vertrekken en dreigt dit pand opnieuw leeg te staan," aldus Flikschuh.

Het zwembad kan volgens de vzw voor niet veel anders dienen dan waarvoor het nu gebruikt wordt. Volgens de VGC ligt er een voorstel op tafel van de gemeente. De bevoegde schepen laat weten dat er eerst nog meer duidelijkheid moet komen over wie wat zal betalen en renoveren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Vorst, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni