BDW Opinie: Fien Troch

Haar eerste, 'Een ander zijn geluk', was een zeer intrigerende film. Net nog kreeg ze de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap voor film. En alle recensenten prijzen haar nieuwe film. "Een ongewoon intense ervaring," schreef Niels Ruëll in onze Agenda.

door Anne Brumagne, hoofdredacteur van Brussel Deze Week

Redenen genoeg dus om uit te kijken naar die tweede film van de Brusselse cineaste Fien Troch, Unspoken, die sinds vorige week in roulatie is. Dus in Agenda gekeken in welke Brusselse zalen de film te zien was. Was dat even teleurstellend: in welgeteld één zaal, de Vendôme. Op Cinebel gezocht in welke zalen buiten Brussel Unspoken werd geprogrammeerd. Dat viel nog meer tegen. Unspoken was tijdens zijn eerste week nog in één zaal te zien in Gent, één in Antwerpen, en één in Luik. Mechelen? Nada. Brugge? Vergeet het. Leuven? Noppes. Terwijl Fien Troch wel die Cultuurprijs heeft gekregen!

Voor de aardigheid ook eens gekeken op Cinebel naar het aantal zalen waarin de thriller Loft van Erik Van Looy en Bart De Pauw nog te zien was, en dat waren er, over Vlaanderen verspreid, ... 31. "Mocht Unspoken nog maar een derde van de media-aandacht en een derde van het promotiebudget van Loft krijgen, hij zou meer mensen bereiken," merkte Tom Bruwier op in een forum op De Standaard online. Maar ja, in Unspoken spelen geen bekende Vlamingen mee, de cast is Franstalig en de kans dat hij Koko Flanel overtroeft, is onbestaande.

Fien Troch is beginnen rondmailen. Aan haar contacten vraagt ze om zo snel mogelijk naar haar film te gaan kijken. Want onder druk van de commercie, schrijft ze, gaat de roulatie van films steeds sneller, zelfs in de arthouse cinema's. Veel kans dus dat, als er niet vanaf de eerste week voldoende publiek is, de film wordt afgevoerd en niemand nog de kans krijgt om hem te zien.

Haar uitleg in De Standaard: "Het is typisch voor deze tijd dat de kleine films het snel moeten afleggen tegen de grote commerciële. Misschien moet er maar eens nagedacht worden over een systeem waarbij de arthouse cinema's subsidies krijgen, zodat tenminste zij de kleine film langer in de zalen kunnen houden. Ik vrees dat de kleine zalen anders binnenkort ook de kaart van de blockbusters zullen moeten trekken. Die mensen moeten immers ook hun brood verdienen. Maar zo krijgen onder andere mijn films niet langer de kans om rustig te groeien."

Dus, beste lezers, bij dezen een warme oproep om als de wiedeweerga... In de Vendôme is Unspoken deze week 's avonds te zien om halfacht en om halftien.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?